EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Proven un robot aquàtic per analitzar en temps real la qualitat de l’aigua a Sau

És molt útil en temps de sequera, ja que funciona de manera autònoma i pot accedir a qualsevol punt de l’embassament

L’equilibri entre els embassaments de Sau i Susqueda és un joc molt precís. Cal conèixer gairebé a diari la qualitat de l’aigua de Sau per saber quin és el millor moment per alliberar aigua a Susqueda i estalviar tractaments per al seu consum.

Fins ara, aquestes anàlisis es feien de manera manual i això implicava un equip de persones que no sempre podien arribar on volien, ja que en plena sequera el nivell d’aigua és tan baix que no s’hi pot accedir. Ara, per facilitar-ne l’obtenció, el Govern prova un robot aquàtic.

Es tracta d’un dispositiu autònom, que només necessita l’assistència de dues persones. Una mena de llanxa que permet fer una fotografia de la qualitat de l’aigua en temps real i des de qualsevol punt del pantà.

L’embassament de Sau es troba al 44% de la seva capacitat. Una situació molt diferent de la de fa quatre mesos, quan tan sols es trobava al 2%. Tot i això, des de l’Agència Catalana de l’Aigua insisteixen en què es important no relaxar-se, ja que la situació pot tornar a canviar quan deixi de ploure i s’hagi de continuar consumint aigua.

En tot cas, el que sí permet aquesta situació és alliberar més aigua cap a Susqueda. De fet, ara mateix s’estan alliberant 6m3, el triple de fa tres setmanes, quan el nivell d’aigua era més baix i la qualitat no era tan bona.

Precisament, l’objectiu del robot aquàtic que s’està provant aquests dies a Sau és el de conèixer en temps real quina és la qualitat de l’aigua. D’aquesta manera, segons explica el portaveu de l’ACA, Xavier Duran, es pot decidir quin és el millor moment per alliberar aigua de Sau a Susqueda.

El robot està programat per desplaçar-se de forma autònoma. És una mena de llanxa que consta de dos mòduls: d’una banda, el robot aquàtic que es desplaça i s’ubica allà on sigui necessari, i de l’altra, el subaquàtic, que porta les sondes de mesura i els mostrejadors d’aigua.

Quan l’aparell arriba al punt indicat, el mòdul subaquàtic se submergeix, de manera que les sondes van mesurant al llarg de tota la columna d’aigua.

Segons el director del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Vicent Climent, el principal benefici és que la informació es pot visualitzar en temps real i es pot emmagatzemar per tractar-la amb posterioritat.

A més, segons explica, el robot també permet prendre imatges amb diferent grau de resolució i dibuixar mapes de l’interior del pantà. La idea és exportar aquest sistema, desenvolupat per Minsait i Seabot, a altres pantans i rius del país.

Segons Duran, instruments d’aquest tipus són molt útils en períodes de sequera com l’actual, en què els embassaments arriben a baixar molt de nivell, ja que permeten accedir a tots els punts i tenir un major control de la qualitat de l’aigua.

LA PREGUNTA

Qui és el favorit a les eleccions als EUA?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't