QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una tercera part de les fonts d’Osona i el Lluçanès no raja

Ho recull un informe del Grup de Defensa del Ter, que també conclou que el 40% de les fonts estan contaminades

Els resultats del mostreig de les fonts d’Osona i el Lluçanès que fa anualment el Grup de Defensa del Ter (GDT) són “preocupants”, alerta la portaveu Laura Generó. Un terç de les fonts ha deixat de rajar, i el 40% de les analitzades -unes 170- estan contaminades.

El primer lloc al pòdium el revalida la font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà. El GDT atribueix la situació al canvi climàtic, però assenyala també l’agroindústria del porc com un dels principals causants per les grans quantitats d’aigua que fa servir. De fet, segons el GDT, una de les principals solucions implicaria minimitzar la cabana porcina d’Osona, que s’estima en 1 milió de porcs, i reduir-la al 10%.

Els resultats de l’estudi mostren com el 40% de les fonts que s’han pogut analitzar estan contaminades i, per tant, contenen una quantitat de nitrats que supera el llindar fixat per l’OMS de 50 mg/l. Quan se sobrepassa aquest límit, tot i que hi ha exemples de països en què aquest màxim és menor, es considera que l’aigua no és apta pel consum humà.

Per Jesús Soler, un dels portaveus del GDT i expert en la matèria, les fonts són el reflex de la qualitat dels aqüífers i de les reserves d’aigua. Soler s’ha mostrat molt crític amb la quantitat d’iniciatives i proves pilot que s’han endegat els darrers deu anys per intentar minimitzar els nitrats de l’aigua. “No han tingut els resultats esperats”, ha assenyalat i, segons ell, la prova és que les fonts continuen contaminades.

Solucions al problema

Soler ha criticat tot el sistema que impliquen les granges de porcs intensives: “Treball precari, fi de la pagesia, contribució a la contaminació atmosfèrica i al canvi climàtic. A més, els aqüífers estan bruts i plens de merda”. “Això no pot ser”, ha reblat.

Per Soler, la quantitat de porcs que hi ha a la comarca d’Osona, l’anomenada cabana porcina, està “sobredimensionada”. Del milió de porcs que s’estima que hi ha, Soler considera que la xifra s’hauria de reduir fins al 10%, uns 100.000 porcs.

És per això que els ecologistes reclamen a la Generalitat un pla estratègic de reducció de la cabana porcina, “per equilibrar-la amb les capacitats del territori”. “No podem criar aquesta barbaritat de porcs d’una manera industrial sense causar greus impactes sobre l’aigua”, ha assenyalat Jesús Soler.

Des del GDT també es demana un pla de control i recuperació dels aqüífers contaminats per nitrats, que sigui finançat pel mateix sector porcí. A la vegada, també volen que hi hagi un registre exhaustiu dels pous i captacions existents, per tal de tenir control i poder limitar el consum d’aigua de granges, grans consumidors i nous creixements urbanístics.

El fet que no ragin algunes fonts, sumat al fet que han anat deixant de ser espais de trobada, constata que s’estigui perdent “un important patrimoni cultural i natural”, alerta Soler.

Victòria per a la font de Gallisans

Els resultats del mostreig que elabora cada any el GDT situa al primer lloc del rànquing la font de Gallisans (Santa Cecília de Voltregà) amb 495 mg/l de nitrats, unes deu vegades el llindar de potabilitat. En segona posició hi ha la font de Santa Cecília de Voltregà, amb 337,4 mg/l, seguida de la font Salada de Gurb, amb 219,2 mg/l.

Uns 60 voluntaris del GDT han estat els encarregats de fer els mostrejos durant el mes de gener per les fonts dels diferents municipis d’Osona i el Lluçanès. Les mostres han estat analitzades pel Laboratori Prat de Torelló.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà la Lliga de futbol?

En aquesta enquesta han votat 289 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't