Lourdes Casademunt
Tenir el pantà al costat i no poder utilitzar l’aigua que hi ha emmagatzemada perquè està en mal estat. Això és el que estan vivint des de fa més de quatre mesos els veïns del nucli de Sant Romà de Vilanova de Sau juntament amb alguna granja i negocis.
Des de l’Ajuntament de Vilanova de Sau, que gestiona el servei municipal de l’aigua, envien cada setmana camions cisterna per carregar el dipòsit que abasteix aquesta zona. El seu alcalde, Jaume Orra, explica a l’ACN que la falta de pluges i l’estancament de l’aigua –el pantà està per sota del 17%– han propiciat la presència d’algues a la superfície que fan que l’aigua no sigui apta malgrat tenir la potabilitzadora. Una situació que ja es va viure el 2015.
“Les perspectives són molt dolentes si no plou en quantitat; l’aigua del pantà no és potable de cap manera”, afirma l’alcalde. És per això que des del 4 de maig passat, estan fent baixar l’aigua potabilitzada amb camions dos cops a la setmana fins al nucli antic de Sant Romà de Vilanova.
En aquesta zona hi viuen una quinzena de cases, juntament amb explotacions ramaderes i agrícoles i el Club Nàutic. La resta del municipi, en canvi, s’abasteix de l’aigua de la riera Major.
L’ACA està monitoritzant i fent seguiment de la qualitat de l’aigua del pantà en coordinació amb el Departament de Salut. En casos de sequera extrema i calor, l’aigua estancada interacciona amb els sediments dipositats durant anys i fa que la qualitat de l’aigua se’n ressenti i que s’activin processos naturals com la proliferació d’algues.
Segons detalla l’ACA, la captació d’aigua de Vilanova de Sau es troba en la zona més en superfície -justament on hi ha les algues- i, combinat amb el fet de tenir una planta potabilitzadora “molt bàsica” i sense capacitat per tractar-les, fa que l’aigua no estigui en condicions per al consum.
En un nivell més entremig, en canvi, l’aigua sí que està en millors condicions i és precisament la que s’està transferint al pantà de Susqueda on sí que es compleixen els estàndards de qualitat.
Des de l’Ajuntament esperen que arribin aviat les precipitacions perquè garantir el servei en aquest sector té un cost important per a un municipi de 320 habitants. De moment, xifren el cost en uns 7.000 euros al mes, dels quals l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha confirmat un ajut de 4.200 euros per sufragar-ho. Actualment hi ha oberta una nova línia d’ajuts per aquest concepte perquè ho demanin els municipis interessats.
Nou projecte de canalització
Orra està al capdavant del nou equip municipal després de sortir elegit el 28-M. Aquest és el seu tercer període d’alcalde -ja havia governat entre el 1979 i 1987 i del 1995 al 2007- i està decidit a implantar canvis en la gestió municipal de l’aigua.
De moment, ja ha tirat enrere el projecte de canalització que l’antic equip de govern havia adjudicat d’urgència per valor de més de 500.000 euros el 22 de maig, quan ja estaven en funcions. El projecte preveia la construcció d’un nou dipòsit, dues estacions de bombament i uns 6 km de conduccions de polietilè.
El nou equip de govern va considerar que era millor redactar un nou projecte i ha hagut d’indemnitzar amb 15.000 euros al contractista que havia de fer les obres.
Segons l’alcalde, mantindran les millores de la canalització de baixada però no pas el sistema de bombeig per pujar aigua del pantà tal com es preveia en l’anterior projecte. “Tenir dues zones de bombament comportava despeses molt grosses i també haver de fer una línia elèctrica de 400 m per portar-hi llum”.
Altres modificacions que han incorporat és que el dipòsit serà més petit. Unes correccions, diuen, que abaratiran el projecte en uns 150.000 euros. L’obra es finançarà en part amb un ajut de l’ACA de 176.000 euros i un ajut del PUOSC.
Per l’alcalde, la situació actual demostra que, en temps de sequera, no hi ha garantia que l’aigua que es pugui pujar del pantà sigui apta. I de fet, tampoc descarten que en el pitjor dels casos, en cas que la riera Major també s’eixugués -l’alcalde diu que no ho ha vist mai-, haurien de portar camions cisterna des d’Osona Sud.
Apujaran un 20% el preu del servei de l’aigua
Vilanova de Sau es gestiona directament el servei de l’aigua. Per a un municipi amb tants de disseminats i una superfície total de 58,8 km2 el servei és deficitari. L’any passat va suposar un cost de 90.000 euros mentre que els abonats només en pagaven uns 20.000 euros amb la factura.
“Tenim un dèficit impressionant i no podem cobrar 100 euros per rebut”, lamenta. Per això, a les properes ordenances preveuen apujar el cost del servei un 20%. Segons diu, el preu no s’havia tocat des de feia molts anys i ara creu que és el moment, entre altres coses, perquè ajudarà a conscienciar la població a reduir els consums.
Vilanova de Sau de moment no ha rebut cap avís de l’ACA per superar el límit de consum fixat en períodes de sequera extrema. L’alcalde, a més, també es queixa que les normatives es fan “en despatxos” i no tenen en compte la realitat dels municipis petits.
La temporada d’estiu al pantà, “un desastre”
El baix nivell del pantà ha sigut un “desastre” per a la temporada d’estiu. Si bé el pantà va aconseguir pujar una mica gràcies a les pluges del juny, finalment l’ACA només va autoritzar activitats com el caiac, els rems i la vela però no les barques motor.
El bany, però, es va prohibir. Això va fer que l’activitat del Club Nàutic es paralitzés i que les empreses de kaiak tampoc treballessin al considerar que les condicions no eren òptimes per donar un bon servei. “Ha sigut un desastre pels socis del club i per a tothom”, admet l’alcalde que no qüestiona les decisions de l’ACA com a autoritat competent.
Ara només esperen que vinguin pluges abundants per revertir aquest cicle de sequera i que el campanar –”el pluviòmetre de Catalunya”, diu el batlle- quedi submergit de nou.
{{ comment.text }}