Comiat multitudinari al metge i activista vigatà Carles Furriols, conegut popularment com a Tati, que ha mort aquest cap de setmana als 67 anys. A la cerimònia de diumenge, al tanatori de Vic, s’hi van concentrar desenes i desenes de persones, des de familiars, amics i alcaldes fins a representants de la Generalitat i el Parlament, entre els quals Quim Torra, Laura Borràs o els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull.
L’acte va començar i acabar amb música –peces com El cant de la senyera o Els segadors–, a més de crits d’independència.
Guardonat amb la Creu de Sant Jordi i Osonenc de l’Any 2019, Furriols va dedicar tota la vida a lluitar pels més desafavorits. Ho plasmava fa 30 anys amb la creació de la Fundació Doctor Trueta: l’entitat va néixer amb l’objectiu d’enviar medicaments als països del Tercer Món, i a mesura que s’ha fet gran ha anat desplegant diversitat de projectes orientats a fomentar la inclusió social i combatre el malbaratament de recursos.
La darrera aparició pública de Furriols va ser justament el cap de setmana passat a l’Espai ETC de Vic, amb motiu de la projecció del documental que recull les tres dècades d’història de la fundació. El seu esperit humanitari i la feina com a metge cooperant l’havien portat arreu del món, des dels camps de refugiats d’Hondures o Haití fins a la guerra d’Angola.
Exregidor de l’Ajuntament de Vic, Furriols va ser també sempre un independentista convençut, en ple franquisme, en els anys de poc fervor i també quan va esclatar el procés, amb mostres com viatjar a Brussel·les per visitar els líders catalans a l’exili o la seva parada dels dissabtes a la plaça Major de Vic.
Justament aquest espai s’ha omplert durant el cap de setmana de rams de flors, una estelada i una bandera negra amb el lema “Donec perficiam”, que significa “fins a reeixir”.
A l’edició d’EL 9 NOU d’aquest dilluns hi ha articles de reconeixement i homenatge a la figura de Tati Furriols de l’expresident de la Generalitat Quim Torra, el periodista Miquel Macià, el folklorista i exalcalde de Folgueroles Xavier Roviró i el periodista i president d’Òmnium Cultural al Ripollès Jordi Vilarrodà.
{{ comment.text }}