EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un bosc terapèutic a Vidrà

El bosc terapèutic de Vidrà és l’únic a Osona i el Ripollès que ofereix aquest servei, que està demostrat que afecta positivament la salut reduint l’estrès, entre tants altres beneficis

Pau, silenci i bosc. La sensació d’estar en harmonia amb la naturalesa enmig d’un bosc de faigs, ombrívol i acompanyat del so d’un rierol que flueix. Així es podrien resumir en poques paraules les sensacions en entrar al bosc terapèutic de Vidrà. Però el més important no és aquesta pau i la percepció que tens un cop dins. El més important és el que el bosc té per a tu.
Els banys de bosc no són una invenció nova, de fet, els primers a reconèixer que aquesta activitat era bona per la salut van ser els japonesos, que recepten realitzar banys de bosc amb freqüència a tots aquells que pateixin estrès. I des del Japó, els banys de bosc han arribat a Osona, de la mà d’Elisabet Vila d’Abadal, propietària i coordinadora del bosc terapèutic de Vidrà, l’únic que ofereix aquest servei a tot Osona i el Ripollès. “Hi ha molts estudis que demostren que els banys de bosc aporten molts beneficis a la salut, des de la reducció de l’estrès, la cura de l’insomni o la relaxació del sistema nerviós central” explica Vila d’Abadal. “Fins fa res, els éssers humans érem criatures de bosc, i respiràvem fitocides –partícules volàtils que emeten els arbres– constantment. Ara som criatures urbanes, i no rebem aquestes partícules, que són les que ens ajuden a regular el nostre organisme” segueix Vila d’Abadal. I, precisament, són aquests fitocides els que aporten als boscos la seva qualitat terapèutica, que no deixa indiferent a tots els que han fet algun bany de bosc.
Tenir un bosc terapèutic, però, no és senzill, com tampoc ho és ser guia de banys de bosc. Aquest nou projecte que ha tirat endavant Vila d’Abadal no hagués estat possible sense la col·laboració de Berta Vilageliu, guia dels banys de bosc, que va formar part del primer curs de formació de guiatge en boscos terapèutics, curs que va impartir la Universitat de Girona. “No va ser fins que la Berta es va treure el certificat de guies de banys de bosc quan vam tirar endavant el projecte, i ara és tota una realitat” explica la impulsora. “Sents una connexió total amb la naturalesa, i des d’ençà que sóc guia de banys, em trobo millor que mai i dormo com un tronc” comenta Vilageliu.

Sagi Serra

Sagi Serra

Viure un bany de bosc és una experiència completa. Tot aquell que decideixi contractar el servei, haurà de caminar a través del bosc durant una hora per arribar al bosc terapèutic, on es farà el bany i, posteriorment, es podrà gaudir d’un àpat de quilòmetre zero. “Quan arribes al bosc terapèutic, ja ho fas ben impregnat de tot el que t’ofereix el bosc, i a punt per començar el bany” comenta Vilageliu. I és que un bany de bosc no acaba amb una experiència de prop de tres hores, que és el que solen durar els banys. No són una solució màgica que ho cura tot a la primera, però sí que ho és si se’n fan amb freqüència i “com més en fas, millor et sents i millor et trobaràs” conclou Vila d’Abadal.
Enguany és la primera campanya que ha realitzat el bosc de Vidrà amb la categoria de bosc terapèutic, i les previsions són molt esperançadores. “Estem molt contents i animats, cada setmana ens arriben al voltant de 4 o 5 correus de persones que s’interessen pel servei i que volen saber-ne més” explica Vila d’Abadal. “Sobretot ens arriben peticions per la nostra pàgina web sobre si es poden organitzar banys de bosc a mida, per a grups d’amics o familiars, cosa que estem fent” conclou. Però un element molt important sobre els banys, a part del bosc, és el guia que t’acompanya al llarg de l’experiència. “Sense un guia que t’ensenyi què has de fer i et proposi exercicis, els banys no tenen tantes propietats terapèutiques” explica Vilageliu. “Per això mateix, en el nostre bosc només s’hi pot entrar amb un guia i per fer un bany, és un bosc privat i d’accés restringit per aquest servei” conclou Vila d’Abadal.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 112 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't