No és gens habitual, per aquestes latituds, veure un flamenc aturat al mig d’un camp en plena ruta de migració cap a l’Àfrica. A aquestes aus, que volen en grup, se les pot veure i fins i tot sentir, durant la nit i en un entorn de silenci, mentre sobrevolen la comarca, que sí que és lloc de pas.
Aquest dijous al migdia, l’exemplar que es mostra a la fotografia va ser localitzat al costat de la C-17, al voltant de Tona. Hores més tard, però en un altre imatge presa des del mateix paviment de la carretera, l’au ja apareixia morta.
No n’hi ha hagut massa precedents, de pa presència de flamencs a Osona. A l’abril de 2022, per exemple, se’n va poder poder veure i fotografiar un altre exemplar a la desembocadura de la riera de Sorreig cap al Ter, a la zona d’Autodesballestaments la Gleva.
La hipòtesi més probable en casos com aquest és que l’animal s’hagi trobat cansat, no hagi pogut seguir el grup i s’hagi aturat. Quan això passa solen baixar per descansar i intentar menjar.
Altres localitzacions de flamencs els últims anys van ser el 2017 i el 2020, a les ribes del Ter i el Ges. A diferència de les cigonyes, que tenen un calendari molt més regular a l’hora de fer les migracions, els flamencs segueixen un patró més obert a l’hora de volar a la recerca de zones més humides. L’exemplar localitzat el 2022 també ho va ser el mes d’abril.
Tot i que flamencs i cigonyes tenen autonomies de vol similars i poden recórrer distàncies de centenars de quilòmetres d’una sola tirada, les cigonyes tenen més tendència a aturar-se al seu pas per Osona camí de l’Àfrica.
{{ comment.text }}