Treure a la llum la memòria del col·lectiu LGTBIAQ+ osonenc. Aquest és el propòsit de l’exposició “(Des)memòria desviada”, que es pot visitar fins aquest divendres al Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic).
Les seves responsables, Mireia Bover i Xè Canal, juntament amb aquesta institució, van demanar una beca a la Generalitat per porta-la a terme. “Va sorgir amb la idea de poder investigar i fer visible el col·lectiu LGTBIAQ+ d’Osona, ja que hi ha molt poca informació”, explica Bover. “Vam voler buscar quines persones hi han estat presents i la seva història, perquè en el dia a dia sempre ha estat amagat.”
A partir d’aquell moment, i durant tot un any, van començar una cerca de documentació, anant a diversos arxius, com el d’EL 9 NOU, per buscar més notícies sobre el tema. També van buscar testimonis de persones que hi volguessin col·laborar apor-tant la seva experiència, tot i que al principi no va ser fàcil.
“És un aspecte molt íntim i a l’inici hi va haver reticència.” Tot i això, “a mesura d’anar coneixent-nos i d’obrir camí, i ara amb l’exposició que es pot anar a veure, el projecte continua i hi ha persones que s’estan obrint a participar en la cerca”, diu Bover.
Han combinat aquest treball amb sessions creatives on demanaven a les persones que hi col·laboraven que “imaginessin el passat”, i com antigament la gent “havia de viure amb la seva condició sexual en la intimitat”.
Tot i que “ha anat venint gent” a veure la mostra, “sobretot del col·lectiu”, costa que persones que no estan familiaritzades amb la temàtica s’animin a visitar-la. “Està bé que també estigui present aquest contingut més social i no tan lúdic”, conclou.
{{ comment.text }}