QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic renovarà els contenidors però encara no hi posarà xips

El Consell hi invertirà primer 3,5 milions i després l’Ajuntament es farà càrrec dels tancaments

Vic estrenarà nous contenidors a partir del 2026, però encara no portaran xip tal com estava previst. Així ho explicava al darrer ple la regidora de Medi Ambient, Ester Coma (Junts), en una nova modificació del servei de recollida de residus que Vic té delegat al Consell Comarcal d’Osona.

El canvi fa referència bàsicament a la compra de contenidors i els tancaments xipats. Tal com concretava la regidora, la compra de contenidors i camions de 3,5 milions anirà a càrrec del Consell, mentre que l’Ajuntament farà la dels xips i no serà alhora.

Els nous contenidors seran com els de Torelló: metàl·lics i de càrrega bilateral (el camió els podrà pescar tant per la dreta com per l’esquerra). De fet, el nou model de recipients obliga a canviar el transport que els buida.

Els tancaments xipats, en canvi, no seran com els de Torelló i els posaran després d’instal·lar els contenidors. Tal com explicava Coma, que també és la consellera de Cicle de Residus al Consell, abans de quedar-se amb l’únic model que hi ha, Vic prefereix esperar amb un que “encaixi” més i així “triar-ne les característiques i requisits”.

“La tecnologia dels xips no està prou madura”

La seva data d’instal·lació està subjecta a una subvenció de 800.000 euros que han demanat a l’Agència de Residus de Catalunya. En cas de ser concedida, posarien els xips a finals del 2026, en dues fases diferenciades.

“Si una cosa hem après de Torelló és que haurem de moure algunes àrees de lloc i ajuntar-ne algunes altres. Els primers mesos hi ha molt moviment”, destaca. Si no reben la subvenció, els xips es podrien posposar fins a principis del 2027.

“CANVIAR PER NO AVANÇAR”

L’enèsim canvi en la recollida de residus de la ciutat no va estalviar-se crítiques al ple. Només va prosperar amb els vots del govern (Junts i Ara Vic) i Som Identitaris (SOMI). La resta de l’oposició va votar-hi en contra: ERC, CUP, PSC i els Comuns.

Van trencar la nota discordant els socialistes, que sempre havien apostat per aquest model mixt de recollida: porta a porta i sobretot contenidors xipats. Ara bé, Josep Pou justificava el no perquè “canviem els contenidors per no avançar en la recollida selectiva”. En aquest sentit, el portaveu socialista proposava esperar un any i així fer-ho tot alhora.

Des d’ERC, Albert Palou lamentava que s’estava anant cap a un model “sense porta a porta, sense contenidors intel·ligents a curt termini ni sense mecanismes de control efectius”, com la taxa per generació. En aquesta línia criticava que “l’immobilisme té un cost directe i ens passarà factura”.

Carla Dinarès, de la CUP, remarcava que en els propers anys la taxa de residus s’incrementaria en un 25% el 2026 i un 6% el 2027, que els contenidors no estaven del tot amortitzats com per renovar-los i que augmentava “la sensació d’improvisació”.

Arnau Martí, de Vic En Comú Podem, per la seva banda, criticava que el dictamen no aportava “cap innovació ni cap canvi per la millora en la recollida selectiva”.

Des de SOMI, l’únic a favor de la modificació, Josep Anglada explicava que els contenidors tancats i xipats no eren el seu model, però que “el més important” era que s’havia “desistit del porta a porta”.

La regidora Coma responia als grups que “conformisme seria quedar-nos amb la tecnologia del Consell, que falla i no està prou madura”. També assegurava que la taxa de residus continuava pujant no pel canvi de model sinó per la taxa justa, és a dir, que “hem de complir el cost del servei”.

Així doncs, tot apunta que a partir del 2027 a Vic hi conviurà un model mixt. En unes zones hi haurà contenidors amb tancaments xipats i els més petits del porta a porta, que ja hi ha a alguns barris. De fet, està previst que aquesta primavera s’implanti el porta a porta en el darrer: a la Serra-de-senferm.

LA PREGUNTA

Com creu que evolucionarà la crisi política a Espanya?

En aquesta enquesta han votat 199 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't