Tots els insectes tenen un paper important en la biodiversitat d’un espai, però quan la troballa fa referència a una espècie considerada vulnerable, la seva detecció agafa més rellevància. Aquest és el cas de la papallona blaveta del crespinell (Scolitantides orion), de la qual aquesta primavera se n’ha pogut certificar una nova població a l’Espai Guilleries-Savassona.
En concret, qui en va fer l’observació va ser l’ornitòleg i membre del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) Jordi Baucells. Tal com explica, a l’entitat “hi ha una bona coordinació”, i tot i que en un primer moment ell anava a veure ocells “vaig detectar el que podia ser la blaveta del crespinell”. Un cop informats els companys del GNO “especialistes en insectes”, van tornar al punt de la troballa “i ho vam poder confirmar”.
En concret, en una mateixa jornada es van detectar “uns 30 individus en vol”, un escenari extraordinari, ja que es tracta d’una espècie “amb una presència molt baixa a la comarca”. De fet, a Osona hi ha molt poques cites d’aquesta tipologia de papallona, i només el naturalista Mike Lockwood en va poder confirmar l’any 2015 una petita població en un altre punt de l’Espai Natural Guilleries-Savassona. De fet, està sota estudi si les dues poblacions estan connectades.
La blaveta del crespinell és una papallona diürna i amb una tendència a la regressió a tot Catalunya. De fet, la seva presència és un bon bioindicador, ja que són insectes molt sensibles al canvi climàtic i als canvis en l’hàbitat on viuen. En aquest cas, hi ha d’haver un sòl molt específic, “sorrenc i assolellat”, i on creix el crespinell, “la planta on fa la posta de les seves larves”. La detecció de la papallona no és fàcil, ja que sol aparèixer a principis de primavera –entre finals d’abril i principis de maig– i té una època de vol que no va més enllà dels 15 dies.
{{ comment.text }}