EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

[AMPLIACIÓ] Un detingut pels aldarulls de la comissaria de Vic denuncia que els Mossos li han instal·lat un programari d’espionatge al mòbil

La policia ho nega i diu que només en van fer un buidatge sota una ordre judicial

Tarik D. El Hajji, un dels detinguts pels aldarulls de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Vic del passat 16 de febrer en el marc de les protestes en favor de la llibertat del raper Pablo Hasél, veí de Les Masies de Voltregà, denuncia que la policia catalana li ha instal·lat un programari d’espionatge al seu telèfon mòbil. Tal com explica a través del seu perfil de Twitter (sota el nom de ‘Fènix’), es tractaria del software nord americà Oxygen Forensic, que entre els clients hi consta el Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units d’Amèrica, la Policia Metropolitana de Londres i la Guàrdia Civil espanyola, entre altres cossos policials i departaments de defensa.

https://twitter.com/tariik_03/status/1422828856138948611

Segons consta en la pàgina web de l’empresa, el programari permet extreure dades dels telèfons mòbils, del núvol i de les aplicacions instal·lades, desxifrar contrasenyes i tokens d’autentificació de les xarxes socials, accedir a les trucades telefòniques i de FaceTime, analitzar arxius rebuts de proveïdors de serveis mòbils, recopilar dades geogràfiques del dispositiu així com tenir accés als missatges SMS o correus electrònics que s’han enviat, entre altres.

En conversa amb EL 9 NOU, El Hajji explica que va poder recuperar el mòbil el 28 de juliol, però “estava fet merda” i no funcionava. És per aquest motiu que va decidir comparèixer l’endemà als jutjats per explicar l’estat amb el qual li havien tornat el dispositiu. Un dia més tard va decidir portar-lo a una botiga electrònica per saber quant costaria reparar els desperfectes. Segons consta en el certificat de l’establiment, els Mossos van malmetre la subplaca, el port de càrrega, el micròfon, el cable flex que connecta la subplaca amb la placa inicial, l’altaveu i la bateria. “No entenc per què van haver d’obrir el telèfon de forma física. A la botiga em va dir que estava fet expressament”, comenta.

https://twitter.com/tariik_03/status/1420996971771437060

Però el problema principal, segons El Hajji, rau en el fet que no hi ha cap document que certifiqui que els Mossos d’Esquadra li va requisar el telèfon mòbil, malgrat que va haver d’entregar-lo en el moment de la detenció. És per aquest motiu que el seu advocat, Cèsar Lagonogro, té previst demanar que s’invalidi aquesta prova perquè no es va informar d’on es trobava el telèfon.

Lagonigro explica a EL 9 NOU que l’Associació d’Advocats d’Osona en Defensa dels Drets Humans està “valorant la possibilitat d’interposar una denúncia contra els Mossos d’Esquadra” per haver vulnerat el dret a la intimitat i a la pròpia imatge de l’encausat, recollits en els articles del 197 al 200 del Codi Penal. A més, l’advocat explica que és la primera vegada que es troben amb un cas d’aquest estil. En el moment que El Hajji va quedar en llibertat, l’encausat va comunicar a Lagonigro que els Mossos no li havien tornat el telèfon mòbil. La policia catalana li va explicar que estava requisat perquè s’estava fent un bolcat de la informació, però no obstant això Lagonigro va presentar un escrit al jutjat per demanar “que s’entreguessin els mòbils” i per disposar de més informació. L’advocat comenta que “s’ha de saber exactament què ha passat” perquè “hi ha alguna cosa que no acaba de quadrar”, diu.

Fonts dels Mossos d’Esquadra expliquen que el jutge de primera instància de Vic que instrueix l’atac contra la comissaria va autoritzar al cos policial, en el marc d’una investigació iniciada el 24 de març, a fer el buidatge del telèfon mòbil i “tota la informació queda recollida a l’atestat i es va lliurar al jutge el 15 de juny de 2021”. La policia insisteix que el programari, que asseguren que és una eina legal, només va ser utilitzat per fer el buidatge, sense la finalitat d’espiar l’encausat. La policia també sosté que el mòbil va ser retornat “en les mateixes condicions com ens el vam trobar”, una versió que es contradiu amb el certificat de la botiga d’electrònica.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 104 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't