Un estudi sobre la incorporació de microalgues a la dieta humana ha merescut el Premi Vicenç Fisas que concedeix anualment la Fundació La Farga. L’autora, Maria Gayà, estudiant de Biotecnologia a la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC, va dur a terme el seu treball de fi de grau (TFG) en col·laboració amb Algemy Ingredients i Galetes Rossellons, amb l’objectiu d’estudiar el potencial d’una microalga anomenada Chlorella, com a font de proteïnes sostenibles.
L’estudi de la Chlorella va portar l’autora del treball premiat a descobrir-ne el perfil nutricional, que ofereix un alt contingut en proteïnes (fins a un 65 %) i vitamines essencials, especialment del grup B, com la B9 i la B12, “fet que la converteix en una font d’alimentació excepcional, rica i saludable”, afirma.
El treball no només es focalitza en l’optimització de la disrupció cel·lular de la Chlorella per a la posterior extracció de proteïnes, sinó que a més estudia com aquestes microalgues es poden aplicar a l’alimentació diària. Per això, va desenvolupar un prototip de galetes que les incorporen com a ingredient. Aquestes galetes presenten diferents colors, depenent del mètode de cultiu de la Chlorella, que tot i tenir perfils nutricionals molt similars tenen sabors diferents. El prototip es va presentar a la Fira Alimentària de Barcelona 2024.
Tal com ha explicat Maria Gayà, “aquest treball és un exemple innovador de com estan sortint solucions de noves fonts de proteïnes i com es poden incorporar fàcilment a la dieta que coneixem avui en dia”. Tot això, mentre es contribueix a un futur més sostenible que s’alinea amb molts dels objectius de desenvolupament sostenible, com el de la fam zero, salut i benestar, producció i consum responsables, i acció pel clima.
L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc aquest dimarts a la seu de La Farga, al Museu del Coure, a les Masies de Voltregà. Hi han estat presents el president de la Fundació La Farga, Oriol Guixà; el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Albert Castells.
A aquest premi, dotat amb 2.000 euros, hi poden optar tots els estudiants de la UVic que hagin obtingut un excel·lent en el seu treball de fi de grau, sigui quina sigui la disciplina que estudiïn. Un dels requisits per guanyar-lo és que el treball reflecteixi els tres valors que promou la Fundació La Farga: coneixement aplicat al desenvolupament social, creativitat com a base per a la innovació i el progrés, i consciència per la cura i la sostenibilitat de l’entorn. En l’edició d’enguany s’han presentat nou treballs de diferents disciplines.
Durant l’acte de lliurament, Oriol Guixà ha destacat que “en el context geopolític actual, un premi com aquest pren rellevància perquè posa la mirada en un dels pilars que han de sustentar l’Europa del futur: la creació i la innovació” i ha afegit que “el treball premiat ha assolit l’excel·lència, sobretot des del prisma de la creativitat, a més de contribuir a la sostenibilitat futura de la humanitat i del planeta”.
Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha agraït a la Fundació La Farga la convocatòria d’aquest premi, i ha manifestat que “els TFG estan pensats per aglutinar en un sol projecte dos dels àmbits que són propis de la universitat: la docència i la recerca. En el treball premiat, no només s’hi conjunten aquests dos pilars, sinó que incorpora amb escreix un tercer pilar, la transferència de coneixement”. Ha afegit que “que aquest premi és un impuls a la carrera investigadora per continuar estudiant en aquest àmbit”.
L’alcalde de Vic i president de la FUBalmes, Albert Castells, ha posat de manifest “la importància de les aliances teixides entre el sector empresarial del territori i el món acadèmic, concretament amb la UVic-UCC”. També s’ha referit a la importància de potenciar la recerca, “que ha de servir per resoldre els problemes i els reptes de la nostra societat” i ha afirmat que “són treballs com el que avui es premia els que ens permeten mirar el futur amb optimisme i creure que la humanitat serà capaç de desenvolupar un futur sostenible que li eviti caure en el col·lapse”.
Tots els presents a l’acte de lliurament han coincidit a destacar la importància de la col·laboració universitat – empresa per continuar reconeixent el talent dels joves, i han encoratjat els estudiants que es troben cursant el grau que ho facin amb esforç, dedicació i excel·lència.
{{ comment.text }}