EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un futur industrial és necessari

Com a societat ens hem de plantejar si volem continuar apostant per la indústria. Ni l’agricultura ni la construcció tornaran a agafar el protagonisme que han tingut en el passat. El sector financer tampoc tornarà a generar ocupació

El 9 Nou
18/01/2020

Marc Gascon. L’economia catalana va sortir de la darrera crisi gràcies en bona part a factors exògens. Són els coneguts popularment com a “vents de cua”. Per un cantó, la caiguda del preu del petroli va fer baixar la despesa energètica. Els tipus d’interès baixos marcats pel Banc Central Europeu van alleugerir la càrrega hipotecària (i la despesa pública) alliberant renda per al consum intern i abaratint el cost financer de les inversions productives. Per altra banda, hi va haver un veritable boom turístic induït per la desaparició dels mercats nord-africans, tradicionals competidors en el model turístic espanyol de “sol i platja” a preus baixos, per la inestabilitat política generada per la Primavera Àrab. Malgrat tot, no podem oblidar el paper d’agents econòmics interns. Amb la construcció i el sector financer en caiguda lliure, amb un sector agrícola molt reduït (3% del PIB) i amb un sector públic congelat només quedaven en actiu dos grans motors capaços de fer créixer l’economia: els serveis (el comerç però principalment el turisme de què ja hem parlat) i la indústria. Els empresaris industrials van fer un fortíssim esforç durant els anys de crisi per tal de reorientar les vendes cap als mercats exteriors. Dels pocs més de 45.000 milions d’euros d’exportacions industrials abans de la crisi s’ha passat als més de 70.000 milions d’euros actuals. Aquest gran èxit –aconseguit malgrat la desaparició de multitud d’empreses– va servir per compensar la dèbil demanda del mercat espanyol i el boicot per temes polítics (d’impacte reduït però significatiu) als productes fabricats a Catalunya. El cost que s’ha hagut de pagar per poder reorientar la indústria cap als competitius mercats internacionals ha sigut una forta destrucció de l’ocupació industrial. Per què la indústria ocupa avui un 21% menys de persones que l’any 2007? L’increment de productivitat s’ha assolit amb l’aposta per productes amb més valor afegit, la robotització i automatització de processos, la inversió en nova maquinària més productiva i l’outsourcing de tasques no crítiques. No podem oblidar l’esforç dels treballadors: contenció salarial i més precarietat laboral (camuflada de flexibilitat).

Aquesta gran transformació industrial que ha viscut Catalunya en la darrera dècada s’ha fet sense cap suport estatal perquè el govern espanyol continua sense executar les inversions en infraestructures necessàries per millorar la competitivitat de les empreses catalanes i tampoc s’han desmantellat els grans oligopolis energètics que parasiten el teixit productiu. En definitiva, en els últims deu anys la indústria ha tingut un paper protagonista a l’hora de revifar l’economia catalana. Aquesta afirmació és encara més certa en el cas d’Osona, amb un sector turístic insignificant si el comparem amb el de les comarques litorals o la mateixa Barcelona i amb un pes industrial (37% del PIB) molt superior al de la mitjana catalana (20% PIB). Malauradament, els estudis d’experts com els de l’economista Josep Oliver fa anys que alerten de l’important retrocés de la indústria a Catalunya. Segons Oliver, la indústria del nostre país –comparada en el context europeu– és una de les que va sortir més malparada de la crisi. Això es deu en part a la mateixa tipologia del teixit industrial català precrisi: empreses de tecnologia mitjana i baixa. Osona no és aliena a aquesta progressiva necrosi industrial. L’anunci del tancament de la fàbrica de General Cable a Manlleu n’és un bon símptoma. No podem oblidar que la darrera crisi es va emportar per davant l’històric grup industrial Vemsa de Torelló. La fàbrica principal –la Vitri– anunciava el tancament a finals de l’any 2008. Avui aquella fàbrica és un solar candidat a acollir cases adossades. L’any 2019 la multinacional Silgan va anunciar el tancament d’una altra de les antigues empreses del grup: Vem de Tapas Metálicas. La indústria continuarà ocupant cada vegada menys persones, no només pel tancament de fàbriques sinó pels motius que he esmentat més amunt, vinculats a la revolució digital: indústria 4.0.

Paradoxalment, a la indústria osonenca li costarà cada vegada més trobar els treballadors que necessita. Els robots substituiran les tasques manuals però requereixen enginyers electrònics, informàtics i programadors. Les fàbriques automatitzades generen multitud de dades que algú ha d’analitzar. D’aquests perfils el mercat laboral osonenc (ni el català) no en va sobrat i el sistema educatiu no està dissenyat per generar els perfils professionals que la indústria necessita. No em refereixo només a titulacions oficials sinó a mentalitats. Estem preparant els futurs treballadors per ser crítics, imaginatius i treballar en equip o continuem educant-los en la rigidesa típica de base jeràrquica, memorística i competitiva de les escoles tradicionals? Com a societat ens hem de plantejar si volem continuar apostant per la indústria. Ni l’agricultura ni la construcció tornaran a agafar el protagonisme que han tingut en el passat. El sector financer tampoc tornarà a generar ocupació. Els caixers automàtics i la gestió per internet han rellevat desenes de milers de treballadors. Amazon i altres empreses de comerç electrònic eliminaran molts llocs de treball del sector comercial. Els governants de Madrid, que d’indústria mai hi han entès (ni s’hi han interessat), estarien encantats de veure’ns exercir de submisos funcionaris, servicials repartidors de paqueteria o simpàtics cambrers de temporada. És en el que ens volem convertir? Al meu entendre, un futur industrial és necessari.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 878 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't