Millora de les comunicacions, aprofitament de la tecnologia, potenciació de la formació o lluita contra la desigualtat. Aquestes són algunes de les idees que van sobrevolar aquest dijous al matí a l’esmorzar-col·loqui que la plataforma alcaldes.eu va organitzar a Vic amb el títol “Creació de llocs de treball: el futur de l’Osona postpandèmica”.
Els ponents van ser Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarcal d’Osona; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; Oriol Sagrera, secretari d’Empresa i Treball de la Generalitat; Joaquim Bosch, membre del Consell d’Empreses de Cambra d’Osona, i Anna Erra, alcaldessa de Vic. Moderats per Eduard Berraondo, van desgranar durant una hora i mitja els principals reptes de futur d’Osona després de la factura de la Covid. Rodríguez va posar-hi una xifra: 695 defuncions, però va destacar que, amb l’esforç de vacunació –un 73% de la població i un 85% si s’exclouen els menors de 12 anys– s’està en un punt d’inflexió. Que Osona sigui de les comarques de Barcelona menys afectades per la crisi –s’explica pel pes de la indústria agroalimentària– no exclou que la pandèmia hagi fet més gran la bretxa de la desigualtat. En aquesta línia, Bosch, de Cambra d’Osona, va afegir-hi una nova variable: va posar sobre la taula el necessari desdoblament de l’R-3.
Mantenir el talent a la comarca ha de ser una altra de les prioritats.
A l’hora de parlar de mantenir i atreure, des d’Empresa i Treball Oriol Sagrera va posar en valor que Catalunya és un punt atractiu perquè s’hi estableixin multinacionals, fet que va qualificar d’oportunitat pel país i per la comarca. Sobre l’economia d’Osona va dir que responia a un model massa intensiu i que calia alinear les accions amb l’Agenda 2030, circumstància que ara no es produeix amb la intensitat que caldria. La formació, i el que representa d’estratègic la presència a Osona de la UVic-UCC, va ser un altre punt rellevant. El rector Josep Eladi Baños va explicar que la pandèmia havia accelerat canvis en els quals ja es treballava, va defensar la importància dels contactes personals i va apostar per un model híbrid, una mirada interdisciplinària sobre les TIC i la premissa de ser una institució amb els peus al territori però oberta al món. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, pel seu cantó, va posar en valor l’esforç dels ajuntaments que, via romanents de tresoreria, han activat plans de suport a comerç o hostaleria, va referir-se a la necessitat de millorar les comunicacions i va parlar d’una comarca resilient.
La finestreta única per facilitar gestions amb l’administració, l’equilibri territorial, la necessitat de potenciar la formació professional, els reptes de la digitalització o el projecte per combatre l’abandonament escolar prematur són punts que van centrar el col·loqui.
{{ comment.text }}