L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Vaquers Plana de Vic i Mas el Garet presenten el formatge Territori

El govern ‘apadrina’ l’aliança: “És el camí necessari per assegurar el futur de la ramaderia”

El 9 Nou
27/03/2022
Tona

Òscar Embún
Després de la bona acollida de la llet Terra i Tast, que es comercialitza als establiments Bon Preu i Esclat, les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona (unides sota l’epígraf Vaquers Plana de Vic) oficialitzen el formatge Territori, un segon producte làctic fet amb la llet dels ramaders de la comarca i elaborat per la formatgeria Mas el Garet (Tona). Amb l’objectiu de compensar els vaquers de llet a un preu just, el llançament al mercat d’aquest nou formatge tendre de vaca significa, en termes de Daniel Bassas, portaveu de Vaquers Plana de Vic, “apostar per la sostenibilitat de les explotacions ramaderes d’Osona’’. En altres paraules, Lluís Mauri, gerent de Mas el Garet, confia que l’associació entre la formatgeria i les dues cooperatives busqui la pervivència del sector ramader. A la vegada, Mauri presentava el formatge tendre Territori com un producte que, “sense aspiracions a ser un grandíssim formatge’’, sigui pensat per a tota la família i es pugui utilitzar per als entrepans del dia a dia. Segons Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació, Territori “és un formatge d’alt valor afegit perquè parteix d’un producte base d’alta qualitat (la llet) i va en benefici dels elaboradors de formatges’’.

Es tracta així d’un producte que ja es pot comprar al Rebost de Pagès de la Cooperativa Plana de Vic i es preveu que en les setmanes vinents arribi als lineals dels supermercats del Grup Bon Preu. S’espera que tingui una acollida positiva per part del consumidor, però sense que aquesta bona rebuda provoqui ruptures d’estoc tal com ha passat amb la llet Terra i Tast.

Nou trencament d’estocs de la llet Terra i Tast. N’hi haurà a principis de setmana

En aquest sentit, Daniel Bassas reconeixia aquest dimecres que s’han originat esgotaments d’estoc perquè s’han superat les expectatives, ja que “la llet que teníem previst vendre en dos mesos s’ha venut en poques setmanes’’. A més, subratllava que aquestes ruptures “es vinculen amb les prioritats que la indústria doni a la producció d’aquesta llet, que no és prioritària’’. Per tant, Bassas espera que a partir de la coordinació entre els industrials i els canals de distribució tothom la pugui adquirir. Des del Grup Bon Preu, reconeixen que el producte ha tingut una acceptació molt bona i que a principis de la setmana vinent tornarà a haver-hi estoc als establiments del grup. Asseguren que s’està treballant perquè no hi hagi més trencaments d’estoc, “però també depenem de la producció de la cooperativa”. Amb el formatge Territori, Bassas diu que no hi haurà mancances d’estoc perquè “hi ha molta proximitat amb Mas el Garet. Anem directament al productor’’.

A l’acte de presentació del formatge, Daniel Bassas també considerava que, en un marc en què l’increment de les matèries primeres ha propiciat una sensació d’incertesa, “s’està plantejant una pujada consensuada dels 41,5 cèntims d’euro que Bon Preu paga a les cooperatives per la llet’’. Un preu que semblava just però que ja no cobreix els costos de producció. És per això que Carmel Mòdol ha destacat positivament la posada en marxa de projectes col·laboratius com el del formatge Territori per tal de “mirar el futur amb optimisme en un sector complicat com el lleter’’.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 196 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't