Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Vaques que es munyen soles

L’explotació El Campgran de Sant Martí Sescorts ha apostat per la innovació i la tecnologia

Cada vaca de l’explotació d’El Campgran porta un collar amb informació i els sensors adequats. Quan ella vol, entra a l’espai on un robot la munyirà alhora que li dona menjar. Només la deixarà quedar si sap que li toca munyir. Com explica el responsable de la granja, Pol Collell, les vaques es munyen en funció de com són cada una cada quatre, sis o vuit hores, “el moment el marco jo”, diu. Collell ha instal·lat des de fa més d’un any tres robots a la granja i cada un d’ells muny unes 60 vaques –a l’explotació n’hi ha 180–. La llet munyida va al tanc corresponent a través d’una canalització, però si es detecta “alguna anomalia, com cèl·lules somàtiques que produeixen mastitis, ja no va al tanc sinó que es llença la llet”, explica Collell, mentre ell rep l’alerta directament al mòbil.

Collell té clar el present i el futur de la seva granja. No vol ni pot créixer i la robòtica li permet millorar costos, avançar-se a qualsevol patologia de les vaques i per tant “millorar el seu benestar” i poder tenir una conciliació laboral i familiar adequada. I és que amb la robòtica les vaques poden tenir de mitjana tres munyides quan habitualment es munyen dos cops al dia i això suposa augmentar la producció de llet amb els mateixos animals. Alhora, la digitalització de la granja li permet saber “quant temps estan menjant, quant ajagudes i quant remugant i si es mouen d’un percentatge rebo un avís i sé que els passa alguna cosa”. Això li permet fer el tractament “menys agressiu i sense antibiòtics”.
Collell ha apostat per la tecnologia i la innovació per sortir de l’atzucac dels preus de la llet. Amb la seva finca accedeix entre el 40% i 50% del menjar que li cal per a les vaques i la resta ho ha de comprar, els fems que produeixen es composta després d’un tractament de separació líquid-sòlid i “el fem servir de llit de les vaques. Hem vist que és millor que amb les serradures”, diu.

El 100% de la llet que produeix va a empreses de plats precuinats i a la venda directa de llet fresca, tot i que creu que “el consumidor no està preparat per utilitzar-la perquè no entén que és un producte fresc i si no vigilen se’ls fa malbé”. Precursor fa anys de La Vaqueria, empresa que va instal·lar màquines de venda de llet, pasteuritza la llet que ven a la mateixa granja. Amb la venda a empreses de plats precuinats ha pogut comprar llet a alguns altres productors. No és que el preu sigui millor “perquè cal negociar-lo” i, com tothom, està patint l’augment del preu de les matèries primeres. “El primer trimestre d’aquest any hem perdut 1,6 cèntims per litre”, diu.

El Campgran no és l’única granja amb aquest tipus de robot –a El Pinós, a Rupit, també en posaran–. És un avenç per a explotacions de la seva mida, familiars i que sovint els costa trobar personal per treballar.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't