Les molèsties lligades als gavians argentats s’incrementen a la primavera, quan arriba l’època de cria. Els seus crits es tornen més estridents i fan vols en picat que poden provocar sensació d’amenaça. Per això, l’Ajuntament de Vic reforça, durant aquests mesos, una campanya que està activa al llarg de l’any.
L’objectiu és que la població sàpiga que si detecta un niu ha de trucar al Servei Municipal de Salut. A partir d’aquí, tècnics de l’empresa Biodiversitat.cat, que gestiona la fauna urbana de la ciutat, els faran una visita i decidiran com actuar.
Actualment, la xifra de gavians a la ciutat està entre els 1.000 i els 1.500
Els gavians argentats van entrar cap a l’interior des de la costa als anys vuitanta. Procedien, sobretot, de la colònia de cria de les Illes medes. Es mouen en funció de la disponibilitat de menjar, motiu pel qual s’instal·len en zones properes a pantans o abocadors, on hi ha grans quantitats de matèria orgànica.
De solució magistral no n’hi ha cap, però sí que és cert que els gavians acostumen a fer niu a les teulades d’edificis vells i bruts. És per això que el biòleg Jordi Baucells recomana “mantenir-les tan netes com sigui posssible i tenir les teules ben posades”.
{{ comment.text }}