EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

25 anys entre castanyes

Viladrau i el poble francès de Mourjou s”agermanen’ amb motiu de l’aniversari de la Fira de la Castanya

Amb un sol que no s’ajustava a la imatge clàssica de la tardor i del temps en què arriba aquest fruit del bosc, Viladrau celebrava aquest cap de setmana la 25a edició de la Fira de la Castanya. Els carrers de la vila s’omplien de paradetes multicolor que, majoritàriament, venien productes relacionats amb aquest fruit de tardor. Els negocis locals van aprofitar l’esdeveniment per incorporar l’ingredient a l’oferta habitual. El forn Viladrau, que podia presumir d’haver guanyat el premi a millor producte fet amb castanya l’any anterior, exhibia tota mena de coques i panets fets amb farina de castanya. Per la seva banda, deu restaurants del poble organitzaven el tastet gastronòmic en què els visitants podien passar a provar la tapa estrella de cada establiment per dos euros la racció.

A la plaça Major hi havia l’escena que ja s’ha fet clàssica de la fira: una foguera considerable on els integrants de l’AMPA torraven castanyes per recaptar diners per a l’escola. Als estands dels voltants s’hi podia tastar de tot; des de dolços de castanya fins a begudes alcohòliques fetes amb aquest gust. De la fira, també en sortien passejades guiades de durades diverses i diferents nivells de dificultat per descobrir l’entorn. Prop de l’Ajuntament, s’hi havia instal·lat una zona que concentrava jocs i propostes per als més menuts; com un mural gegant que podien pintar conjuntament. També, al llarg dels dos dies de fira, es feien tallers de galetes i de piruletes o, inclús, de torrar castanyes en família. Paral·lelament, a la plaça de l’Església s’hi explicaven contes i hi havia espectacles –amb històries, com no podia ser d’altra manera, relacionades amb el tema, com la de la Maria, la Castanyera– i actuacions musicals.

De forma excepcional, Viladrau va comptar aquest cap de setmana amb la presència d’un grup de persones procedents de Mourjou, una localitat francesa de la regió de l’Alvèrnia on també s’hi celebra un mercat en un honor a la castanya. La fira que hi celebren té cinc anys més d’antiguitat que la d’Osona. “A la seva fira només hi ha productes relacionat amb la castanya, aquí s’obre la porta a altres productes”, explicava Noemí Bastias, alcaldessa de Viladrau, sobre la diferència entre els dos mercats. Mourjou, que té poc més de tres-cents habitants, comparteix amb Viladrau el fet de trobar-se en una zona on abunden les castanyes i haver-les convertit en un atractiu per als visitants.

Una llegenda viladrauenca
Un dels espectacles de carrer propis de la fira és La Càfila del Cavaller d’Espinzella, que s’acostuma a representar els dissabtes a la tarda. El muntatge es deu a la llegenda de Viladrau que diu que cada 100 anys baixa per la xemeneia del Casal d’Espinzella el cavaller a la recerca de la seva estimada. Espinzella és una finca del municipi documentada com a vila rural el 966 i com a fortalesa el 1180. La pàtina més cultural de la fira es va acabar de donar, en forma de fira, a través del Ball de Bruixes, que es representa cada 31 d’octubre. Enguany es viurà la 23a edició.

Un pastís ‘inventat’ per a la fira
L’any següent de néixer la fira, els organitzadors van decidir impulsar un producte local, els Castanyots. Es tracta d’una galeta en forma de castanya i feta amb farina de castanya. El nom i el producte van ser ideats pels mestres pastissers Lluís Mir i Jordi Sastre. Actualment el promociona com un producte solidari la Fundació Vincles. Curiosament, els tres primers anys per fer la galeta havien d’importar la farina de castanya del poble francès de Vèbron-Florac, agermanat amb Viladrau. Actualment ja se n’elabora des de Castanya de Viladrau, per exemple.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 77 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't