EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Alegria interior | Memòria somàtica? Intel·ligència somàtica?

Una habilitat que desenvolupem com a coaches és el que anomenem escolta activa

El 9 Nou
02/11/2023
Vic

Quan parlem de memòria somàtica ens referim a la capacitat de record del nostre organisme d’algun esdeveniment o experiència, que no necessàriament recordem de manera conscient a través del nostre pensament.

Segons autors com Susana Fernández de la Vega, del Complex Assistencial Universitari de Salamanca, Espanya, hi ha multitud de propostes psicoterapèutiques que plantegen intervencions corporals per abordar l’estrès psíquic. D’altra banda, diferents autors accepten la presència d’experiències arcaiques que mantenen la influència al llarg de la vida d’una persona i que resulten inaccessibles a la paraula. Quan la intervenció verbal és insuficient, cal una reflexió sobre el diàleg somàtic, la integració de tècniques corporals que evoquin experiències sensorials i emocionals primigènies. Cada cop hi ha més disciplines que aborden l’experiència humana a través del diàleg somàtic.

Portat a l’àmbit del coaching, una habilitat que desenvolupem com a coaches és el que anomenem escolta activa. És a dir, escoltar el nostre client amb la màxima atenció a allò que ens està explicant a través del seu llenguatge verbal i no verbal. Ja el 1967 es va publicar un estudi del psicòleg Albert Mehrabian (1) on s’avaluava l’eficàcia de la comunicació verbal i no verbal. L’estudi va mostrar que l’impacte de la comunicació a través de les paraules només va representar el 7%, que el 38% va ser degut a les qualitats de la veu i el 55% a les expressions facials, gestos i moviments del cos.

(1) Mehrabian, A. Communication without words, Psychology Today, 2(4), 53-56.
Un bon coach s’entrena a escoltar paraules i atendre gestos i moviments. Atendre un gest pot ser molt més revelador que atendre només les paraules que acompanyen el gest. Des de la disciplina del coaching, no busquem interpretar el que pot significar un gest determinat, sinó que ens entrenem a observar simplement si apareix un gest o moviment determinat per poder fer conscient el nostre client del seu gest, mostrant-l’hi. Sovint els aspectes de comunicació no verbal ocorren de forma espontània, no filtrada pel nostre raciocini, i per això la importància d’atendre els aspectes de comunicació no verbal, perquè arriben directament de l’inconscient.

L’exploració de gestos durant una sessió de coaching pot proporcionar informació al client sobre aspectes no tan obvis sobre el tema que està plantejant. Els gestos poden parlar de creences, emocions, experiències passades oblidades, però que estan influint en els nostres actes i conductes diàries.

Una forma d’accedir a aquestes informacions inconscients és detectar gestos, explorar els límits del gest lentament, permetent així que el nostre client vagi descobrint aquestes informacions que afecten la motivació, les decisions i la forma de relacionar-se.

Però actualment no només atenem els gestos per recaptar informació, sinó que el terme intel·ligència somàtica atribueix al cos la capacitat de generar solucions als nostres reptes.

M’agradaria acabar amb una cita de Deepak Chopra: “Una vegada que acceptem que els nostres éssers interiors són intel·ligents, tindrem tota la creació al nostre abast. En accedir a les profunditats del nostre ésser, trobem les transformacions poderoses sense esforç”

LA PREGUNTA

Té previst votar a les eleccions europees del proper 9 de juny?

En aquesta enquesta han votat 616 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't