Uns 250 formatges per tastar i adquirir, 40 formatgers artesanals a peu de la parada, més de 150 formatges aspirant a una quinzena de premis en joc i 93.000 euros de pressupost. Són les grans xifres que acompanyen la 13a edició del Lactium, la gran mostra de formatges catalans, que torna a arrencar aquest dissabte al matí després del parèntesi de l’any passat per la situació sanitària. El parc de Jaume Balmes –que s’ampliarà amb tot l’espai de la calçada, com ja es va fer pel Mercat del Ram, fet que obligarà a fer alguns ajustos en el trànsit– es manté com l’epicentre d’una fira que ha consolidat format i discurs.
“Ens ha costat molt arribar fins aquí i hi arribem amb molta energia i il·lusió”, es felicitava durant la presentació el director de la fira, Isaac Gelabert, tot recordant la incertesa que encara es vivia la tardor passada, quan es va prendre la decisió de tirar endavant la fira: “Teníem clar que, si hi havia una oportunitat per fer el que fos per reactivar el sector i divulgar la cultura de formatge català i artesanal, valdria la pena l’esforç”. Una aposta compartida amb l’Ajuntament de Vic, que en matèria de fires ha sabut liderar renovats formats firals compatibles amb el context de pandèmia. “Serà la segona fira sectorial que es fa a tot Catalunya”, remarcava el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, en la línia de “continuar sent referents com a ciutat de fires i mercats”. Tot i mantenir una part del programa en línia, “no podíem perdre la força que té la presencialitat”, remarcava. Roca va recordar que l’Ajuntament ha promogut una línia d’ajuts als firaires, amb una bonificació del 50% de la taxa, que es mantindrà per a la resta de fires d’aquest any.
“El Lactium és més que una fira”, es va postular el mallenc Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, testimoniant el suport de la Generalitat a la proposta. Segons ell, aquest certamen ha esdevingut “un exemple de coordinació pública i privada per donar múscul i visibilitat a aquest sector”.
Un sector que confia que aquesta sigui una edició “espectacular”, en la qual “es presentaran moltes novetats”, va vaticinar el tonenc Lluís Mauri, en representació de l’Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), coorganitzadors de la fira. “Quan fa sis mesos es va decidir convocar el Lactium va caldre un acte de fe, però vam quedar sorpresos dels suports, tant públics com privats, que té aquesta fira”.
La fira funcionarà tant avui com demà diumenge amb horaris de matí i tarda (enguany s’aturarà al migdia) i amb control d’aforaments. A més de l’habitual entorn de propostes i debats del Txis Corner, s’incorpora un espai de degustació, el TxisBar, i també un escenari amb dues actuacions de Guillem Plana (dissabte a 2/4 de 8) i Gemma Humet (diumenge a 2/4 de 7).
Un dels moments culminants tornarà a ser, dissabte al migdia, el lliurament dels premis del Concurs Lactium, que aquest any s’ha vist obligat a modificar el format de les deliberacions –amb nou sessions itinerants pel territori català–. Com a novetat, s’incorpora un nou guardó, el Premi Formatgeria Sostenible Lactium, amb l’objectiu de promoure i incentivar les bones pràctiques del sector. Precisament, la sostenibilitat serà enguany un dels fils conductors dels debats. Des del cap de setmana passat, la fira també s’ha acompanyat d’algunes propostes en línia.
Arrenca el 13è Lactium
El parc Jaume Balmes de Vic torna a acollir la gran mostra del formatge català, amb activitats tot dissabte i diumenge
Notícies relacionades
{{ comment.text }}