Aquest divendres ha obert portes el Mercat Medieval de Vic, una cita ineludible en el calendari nadalenc d’Osona i que enguany té una durada de tres dies, coincidint amb el cap de setmana llarg que han generat les festivitats de la Constitució i de la Puríssima.
Tot i que en altres edicions ha durat fins a cinc jornades, com en la de l’any passat, l’organització i l’Ajuntament esperen igualar la xifra de visitants de l’any passat, d’unes 300.000 persones.
La proposta omple els carrers de la capital comarcal, amb una àmplia oferta que va des de la gastronòmia fins als productes artesans nadalencs, passant per productes de fusta o ferro treballades, tot plegat amanit amb actuacions musicals que recorren els diferents espais del mercat.
La cita ha arrencat amb un intens fred hivernal que no ha frenat els visitants a l’hora d’omplir carrers i places. Prova d’això n’és la intensitat de vehicles que ha registrat a la carretera C-17 procedent de Barcelona, d’on prové el gruix de visitants.
Segons dades de l’Ajuntament, la majoria de persones venen de l’àrea metropolitana de Barcelona, ja sigui en família o en parella, són de mitjana edat, i la majoria repeteix any rere any.
La cita, a més, sol coincidir amb la Fira de l’Avet d’Espinelves, motiu pel qual molta gent opta per fer o dues visites al llarg del cap de setmana als dos emplaçaments o bé visitar un al matí i l’altre a la tarda en la mateixa jornada.
“Les sensacions són molt bones, ja a primera hora els carrers són ben plens, esperem repetir les xifres de visitants de l’any passat”, ha explicat a l’ACN la regidora de Fires i Mercats de Vic, Bet Piella. Aquest és el 28è any que la localitat acull la proposta, i si bé és cert que en edicions que s’allarga fins a cinc dies la concentració de persones queda més esponjada, no creuen que disposar de menys dies afecti a les previsions.
“Tenim 408 parades d’artesania de tot tipus, de vidre o de pell, una mostra d’oficials medievals, i activitats amb espectacles i una lluita de cavallers, que la tenim per primer any”, ha afegit Piella. La majoria de parades, a més, ofereixen demostracions de com es treballa el material al moment, oferint, així, la possibilitat de personalitzar peces de fusta o de metall, entre d’altres, amb noms o dibuixos.
La tradició no és només per als visitants, també per als paradistes. “Ja fa 20 anys que venim a Vic, tot i que aquest any duri només tres dies esperem molta gent”, explica Ismael Jiménez, que té una parada de productes gastronòmics. “La gent ja ve a la nostra parada de manera directa, per Vic nosaltres és un mercat especial”, afegeix.
D’altres, com la Maite Segura, han tingut parada les 28 edicions de la cita, en el seu cas venent productes artesans que elaboren personalment. “Venir a Vic és passar fred, menjar l’entrepà de butifarra, gaudir de la gent que et ve a veure cada any, i estem molt agraïts que la gent faci caravana, els costi aparcar però vinguin a buscar-te”, relata.
El mercat també té lloc per a entitats locals, com la gegantera de la qual n’és cap de colla l’Àlex Vinyets, i que aprofiten aquesta ocasió per fer caixa per l’entitat. “Des de 2011 vam començar a participar-hi, sacrificat el pont per a poder tenir uns beneficis per a la colla i poder fer coses”, explica. En el seu cas, disposen d’una parada amb menjar a la brasa que sempre està plena.
La proposta s’allargarà fins diumenge, amb una previsió de bon temps tot i el fred cru d’aquesta època de l’any que acompanyarà els visitants com un element propi més del mercat.
De fet, per dissabte i diumenge s’ha de notar una baixada de les temperatures, amb mínimes que s’acostaran als 0 graus i màximes que no arribaran als 15.
{{ comment.text }}