En Jordi i la Montserrat, els gegants de Manlleu, celebren enguany el seu centenari. El manlleuenc Martí Molera, l’any 1923, va ser el responsable de la seva gestació, i des de llavors han presidit les principals festes de la vila. La colla gegantera i grallera ha volgut celebrar aquest aniversari amb un cartell ple d’activitats per a tots els públics amb l’objectiu d’homenatjar aquestes dues figures tan estimades.
Els actes, que ja van començar el passat divendres, van comptar amb el suport de diverses colles d’arreu de Catalunya.
Una primera cercavila omplia dissabte els carrers i culminava amb el sopar geganter. Diumenge, el plat fort del cap de setmana, començava al matí amb una nova cercavila i acabava a la plaça Fra Bernadí, on van concentrar-se tots els gegants. A l’acte central hi van participar més de 100 figures d’unes quaranta colles geganteres de tot el país. A les 12 del migdia van arribar a la plaça, on es van presentar un per un. En Jordi i la Montserrat van ser els últims d’entrar, juntament amb les altres dues parelles de gegants manlleuencs: Galderic i Assumpta (còpies dels antics) i Amai i Guilia (els nous que es van fer, menys pesants). La celebració va anar acompanyada d’una sorpresa en forma de pastís de cartró gegant envoltat d’espelmes enceses que va servir per celebrar, davant de tot el públic que omplia la plaça, aquest aniversari.
La Colla Gegantera i Grallera de Manlleu va fer ballar de nou els dos icònics gegants, fet que té una dificultat afegida pel seu pes: entre 80 i 120 quilos cada figura. Xavier Isern, president de la colla, va ser l’encarregat de portar-ne una: “Per a mi és un orgull fer ballar en Jordi, feia anys que desitjava que arribés aquest moment”, va dir. L’alcalde, Àlex Garrido, va ser l’encarregat de tancar la jornada, amb un agraïment a tots els participants i realçant la feina de totes les colles geganteres de Catalunya. Isern també va voler destacar el gran nombre de participants que van assistir a la celebració, “des del 2010 quan ens van proclamar ciutat gegantera que no reuníem a tants gegants”.
El mateix president, que des dels 3 anys forma part de la colla, reconeixia que estan “molt contents d’haver celebrat els cent anys tot i les poques hores de son i el volum de feina”. Es tancava així una celebració que ha durat tres dies i que ha servit per consolidar en Jordi i la Montserrat com a part de la història manlleuenca.
La bellesa dels gegants és indiscutible, però el que ens agrada a tots és veure’ls ballar per les places i els carrers, sense la gent que ho fa possible, els gegants perdrien valor.” Per això, més enllà de felicitar “en Jordi i la Montserrat” pel seu centenari, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, va fer extensiva l’enhorabona a la Colla Gegantera i Grallera local. “Entitats com aquesta fan viva la nostra ciutat i fan que ens en sentim orgullosos”, va remarcar Garrido divendres, en la jornada que obria un cap de setmana “històric”.
I res millor per continuar eixamplant la base de la colla que estrenar un gegantó, pensat per despertar noves vocacions geganteres. Es tracta d’en Manlleric, fet a imatge i semblança de la mascota del Manlleu Ciutat Gegantera de 2010. L’autor de la figura és, precisament, el cardoní Toni Mujal, que divendres va pronunciar el pregó inaugural. Casualitats de la vida, Mujal, amb 40 anys d’experiència com a mestre artesà d’imatgeria festiva, havia començat el seu periple professional al mateix taller d’Olot que, fa 100 anys, va veure néixer en Jordi i la Montserrat. A partir de l’any 2009, Mujal s’ha encarregat de restaurar tant aquesta parella com la resta de figures històriques de la imatgeria festiva local. “Cal que doneu valor al que representa, per Manlleu, poder comptar amb una entitat amb l’empenta i il·lusió d’aquesta colla gegantera”, va reblar.
El mateix divendres es va inaugurar l’exposició “Que comenci la festa! Cent anys fent ballar els gegants a Manlleu”, que es podrà visitar al Museu del Ter fins a l’1 d’octubre. Parteix d’un projecte de recerca que ha permès recollir diversos materials documentals, fotogràfics i audiovisuals realitzat per l’antropòleg manlleuenc Pol Rifà, que l’ha comissariat. A partir d’aquest dilluns també comptaran amb la presència dels mateixos gegants.
{{ comment.text }}