La 16a edició de la mostra de formatges catalans Lactium se celebrarà el 20 i 21 d’abril a Vic. Hi participaran una quarantena d’artesans, deu més que l’any passat, que s’ubicaran al parc Jaume Balmes i oferiran més de 200 formatges per provar i comprar al tall. Una de les novetats d’enguany és que el certamen recupera el Premi al Millor Formatge Català, que no es va poder celebrar l’any passat. Ho farà amb una nova directora, l’especialista en formatges i referent al sector, Isabel Tutusaus. “Sense pagesia no hi hauria formatges”, ha dit Isaac Gelabert, director del Lactium. Per això, representants de Revolta Pagesa també seran presents a la fira i aprofitaran l’aparador per parlar amb els consumidors sobre les seves reivindicacions.
La festa del formatge català reunirà 40 formatgeries artesanes i catalanes i de productors agroalimentaris artesans. El director del Lactium, Isaac Gelabert, ha explicat que precisament un dels trets singulars del certamen és que els formatgers són darrere el taulell i aprofiten per explicar el producte que elaboren i transmetre la cultura pel formatge. “Hem hagut de dir que no a algunes formatgeries, i aquesta gran oferta també ens permet renovar els formatges que s’hi poden trobar”, ha afegit Gelabert. Enguany la formatgeria convidada serà una formatgeria gallega, de Lugo.
En aquesta edició el mató també agafarà protagonisme durant la mostra. Es tracta d’una de les quinze categories que es premiaran i que enguany s’ha dividit en tres subcategories: mató de cabra, de vaca i d’ovella. La manera en què el jurat farà la selecció dels millors formatges també ha patit alguns canvis en la línia de dificultar que puguin reconèixer fàcilment els formatges. Per això s’analitzaran primer en una fase visual i després en una fase de gust, per separat.
L’any passat, amb l’objectiu de fomentar l’ús del formatge artesà català per part de pastissers i restauradors, i aprofitant l’èxit que té una de les postres que no sol faltar a cap carta de restaurant, es va crear el Premi al Millor Pastís de Formatge Català. Un altre dels espais que atrau més públic és l’Aula del formatge Bonpreu i Esclat, un espai de tast i divulgació de la cultura i els valors del formatge on s’han programat una desena d’activitats. En l’àmbit més lúdic, com cada any hi haurà l’escenari Txis Arts, i per tastar els formatges l’espai Txis Bar. Gelabert ha explicat que l’any passat es van vendre més de 2.000 fustes de formatges.
La Casa Ricart acollirà una jornada per a professionals organitzada per Prodeca en què s’ha intentat reunir tot el sector. Serà un espai de debat, de trobada i per a compartir mirades i perspectives amb tots els actors de tota la cadena de valor. Així, hi haurà des de formatgers, fins a divulgadors, passant també pels comerciants.
Una de les novetats enguany també serà la presència a la fira de Revolta Pagesa. La regidora de Fires i Mercats, Bet Piella, ha destacat la bona rebuda i visibilitat que va tenir la seva proposta durant el Mercat del Ram. És per això que s’ha decidit repetir la iniciativa de la gimcana per obrir una hipotètica explotació en un format més reduït.
Aprofitant l’estela de Sant Jordi que es va iniciar l’any passat, i encara que no coincideixi ben bé amb la data, el Lactium també serà l’escenari per a la presentació de tres autors gastronòmics -Maria Nicolau, Imma Puigcorbé i Pep Salsetes- que aprofitaran l’ocasió per a donar a conèixer els seus darrers treballs.
Fires amb impacte
La regidora Bet Piella ha destacat que des de Vic sempre s’intenta que les fires tinguin “impacte” en la ciutat i que hi tinguin “lligam”. En aquest sentit, es comptarà amb la participació dels centres cívics, que faran un taller d’elaboració de formatges i mató. El Cinefòrum també programarà una pel·lícula dedicada a les matonaires de Montserrat, dirigida per membres del col·lectiu El Brogit. A més, durant quinze dies, diversos restaurants del col·lectiu Osona Cuina faran propostes culinàries amb el formatge com a protagonista en els seus plats.
Una de les voluntats de Gelabert és convertir el Lactium en una festa inclusiva. Això també va ser un dels motius pels quals es va traslladar al Parc Balmes. “La gent que ve al Lactium s’hi està un mitjana d’entre tres i quatre hores. Això vol dir que hem aconseguit que la gent hi estigui a gust”, ha destacat. Des de l’organització s’espera arribar a les xifres d’assistència de l’any passat, situades al voltant de les 23.000 persones.
{{ comment.text }}