Rupit convida aquest dissabte a l’experiència de mirar el cel nocturn des d’un dels llocs de Catalunya amb menys contaminació lumínica. La iniciativa porta per nom Rupit i Pruit apaga els llums i encén els estels, i la impulsa l’Ajuntament.
Apagar els llums és, justament, el que faran a les 11 de la nit, quan deixarà de funcionar l’enllumenat i es podrà mirar el cel sense cap mena d’inter-ferència. Aquest serà el moment culminant d’un seguit d’acti-vitats que s’iniciaran a les 7 de la tarda, encara amb llum de dia, amb un taller de construcció de coets per als més petits.
A 2/4 de 9, i amb la lògica limitació d’aforament, es podrà pujar al campanar per veure la posta de sol. A 1/4 d’11, des de Santa Magdalena, es podrà participar en un observació del cel nocturn guiada per Xevi Montesinos, aficionat que ha estat un dels impulsors d’aquesta jornada. La nit, després de l’apagada de llums, acabarà amb una altra pujada al campanar per grups.
L’Hostal Estrella, el Jardí de l’Era i la Rectoria de Sant Joan de Fàbregues ofereixen paral·lelament propostes grastronòmiques vinculades a aquesta nit. Per a Albert Marcé, alcalde de Rupit, es tractava de “dinamitzar” la qualificació que es va atorgar a Rupit com a Espai amb Cel Nocturn de Qualitat, “i que va costar molt d’aconseguir”. Hi ha intenció que tingui continuïtat: “Si funciona bé tenim idees per fer altres activitats, però aquest any comencem de mica en mica”, explica l’alcalde.
Cel Nocturn de Qualitat, distintiu des de fa tres anys
A finals de 2020, Rupit va rebre el distintiu de Cel Nocturn de Qualitat. El concedeix la Diputació de Barcelona, a través de l’àrea d’Acció Climàtica, i va lligat tant a la reducció de punts de contaminació lumí-nica com a l’aplicació de programes d’estalvi en energia. Rupit va aconseguir eliminar en més d’un 70% la llum que emetia el poble cap al cel.
{{ comment.text }}