EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Seva, capital de la passió boletaire

La Festa del Bolet va reunir diumenge milers de persones, tot i ser un any en què la producció als boscos és escassa


11/10/2022
Seva

De bolets, aquest any se’n fan pocs, però n’hi hagi o no n’hi hagi la passió boletaire és la mateixa, com es va poder comprovar diumenge en la Festa del Bolet de Seva, que recuperava el seu format habitual. Milers de persones van passar durant el dia per les activitats de la fira, que va reunir unes 53 parades al centre del poble. L’expressió de milers no és gens exagerada: en els darrers recomptes d’anys prepandèmics, l’Ajuntament de Seva calculava que hi passaven entre quinze i vint mil visitants.

Entremig de tantes, però, només un parell que venien bolets. Una d’aquestes, la de Fruites Cortiella de Centelles, uns habituals de la cita de Seva. “De fet, nosaltres vam començar aquí a involucrar-nos amb els bolets”, explicava el seu propietari, Agustí Cortiella. Fa cinc anys que són presents a la fira i assegurava que és un bon lloc perquè “normalment a migdia ja hem acabat les existències”. A la vista de tothom, rovellons, trompetes de la mort, camagrocs i ceps. “De rossinyols no, ha estat un any nefast pels rossinyols.” Però no tots són del país: per poder-ne vendre, se’n fan venir de Romania, de Castella i d’altres llocs de Catalunya, com al Pallars Jussà, on es veu que aquests dies sí que se’n fan. “I ahir a la tarda me’n van portar de Tavèrnoles”, deia Cortiella. De totes maneres, no és fàcil trobar-ne de quilòmetre zero perquè el clima d’aquest any no hi ha ajudat gens. “Estem parlant d’unes temperatures mínimes de 14 o 15 graus, i això al bolet no li va gens bé.” I els preus han pujat? A 24 euros el rovelló i a 28 el de botó, “un preu més o menys com cada any”.

L’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, és molt bona boletaire, i reconeix que aquest any també li costa trobar-ne, excepte a la primavera que les llenegues van sortir quan tocava. Però el reclam del bolet és un imant irresistible per als visitants, fins al punt que aquest és l’esdeveniment més important del poble després de la festa major. Reben visitants d’Osona, però molts del Vallès i també de Barcelona. “La publicitem molt”, deia Pineda, que és la primera de posar-se a la carpa a vendre els tiquets per a la degustació: per 4 euros, cassoleta de bolets –la cassoleta se la pot quedar tothom com a record– i una llesca de pa. La cua es fa llarga mentre es couen els bolets en una gran paella.

Menjar-ne sempre és menys cansat que buscar-ne. Pels que volen aprofundir més en la cultura boletaire, a la plaça de l’Església hi ha una exposició de les diferents espècies que es fan als nostres boscos. I la gent de la Societat Catalana de Micologia fa xerrades divulgatives. Cap a les 11 del matí marxen des de la plaça de l’Església els voluntariosos participants en una de les sortides guiades per buscar bolets a l’entorn de Seva. Cistells buits que esperen tornar amb alguna mostra d’aquests fruits del bosc. L’esperança, que no es perdi. 

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 350 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't