EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vint anys entre aromes d’herbes

Setcases va acollir aquest cap de setmana la 20a edició la Fira de les Herbes i les Flors de Muntanya

Valeriana, herba de cop, magraner, plantatge de fulla estreta… Dissabte, la sala dels Estudis de Setcases estava plena de quadres amb plantes remeieres collides a la natura i conservades des de feia anys. A l’espai, també hi havia fotografies d’altres plantes, algunes de tòxiques com la tora blava, i una mostra de 25 olis i greixos vegetals com el d’avellana o el de sèsam, ideals per usar-se en fitoteràpia i alimentació. Tot el conjunt era part de l’exposició estrella de la 20a edició de la Fira de les Herbes i les Flors de Muntanya del municipi setcasenc.

Abans del migdia, el director tècnic de l’herbolari de Sau, Joan Carles Rey, químic de professió i especialista en extracció de principis actius de plantes, va parlar de “Les infusions i barreges d’herbes per a una vida saludable”.

Hi van assistir més d’una vintena de persones que no van parar de demanar-li dubtes sobre l’elaboració de tisanes. Rey explicava que es podien preparar de tres maneres diferents: amb una infusió, una decocció o una maceració. “La diferència principal és el temps de contacte i la temperatura que tenim entre la planta i l’aigua.

A més de la part de la planta que hi posem”, distingia Rey. En una infusió s’han d’utilitzar les parts toves com les flors, les fulles o les tiges joves “per obtenir un producte ràpid”. Només s’ha de posar la planta en aigua calenta durant dos o tres minuts i ja està apunt.

En canvi, una decocció “necessita més temps de cocció” i es fan servir parts més dures com les arrels, l’escorça o les branques. Finalment, amb la maceració es vol aprofitar al cent per cent els principis actius de la planta, que s’ha de posar en aigua, oli o alcohol a temperatura ambient o a un màxim de 40 graus durant hores, dies, mesos i, fins i tot, anys.

A banda de la part teòrica, Rey va donar receptes pels mals més comuns de l’ésser humà. Per exemple, una tisana expectorant antitossiva ideal per eliminar la grip o un refredat, que treia la mucositat i el mal de coll. La infusió constava d’eucaliptus, farigola, herba blava, malva i taronja.

També hi havia tisanes antireumàtiques o antihipertensives. A la tarda es va fer un taller de vins aromàtics, ratafies i licors d’herbes on van preparar ratafia i van provar licor de figues i roses.

L’activitat s’havia iniciat al matí amb una visita guiada per conèixer la història i el patrimoni del poble. El certamen va reunir una desena de parades i, des de l’Ajuntament, la regidora de Joventut i Cultura, Núria Vila, deia que valoraven traslladar-la al juliol per atreure més gent.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 174 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't