EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vint anys entre aromes d’herbes

Setcases va acollir aquest cap de setmana la 20a edició la Fira de les Herbes i les Flors de Muntanya

Valeriana, herba de cop, magraner, plantatge de fulla estreta… Dissabte, la sala dels Estudis de Setcases estava plena de quadres amb plantes remeieres collides a la natura i conservades des de feia anys. A l’espai, també hi havia fotografies d’altres plantes, algunes de tòxiques com la tora blava, i una mostra de 25 olis i greixos vegetals com el d’avellana o el de sèsam, ideals per usar-se en fitoteràpia i alimentació. Tot el conjunt era part de l’exposició estrella de la 20a edició de la Fira de les Herbes i les Flors de Muntanya del municipi setcasenc.

Abans del migdia, el director tècnic de l’herbolari de Sau, Joan Carles Rey, químic de professió i especialista en extracció de principis actius de plantes, va parlar de “Les infusions i barreges d’herbes per a una vida saludable”.

Hi van assistir més d’una vintena de persones que no van parar de demanar-li dubtes sobre l’elaboració de tisanes. Rey explicava que es podien preparar de tres maneres diferents: amb una infusió, una decocció o una maceració. “La diferència principal és el temps de contacte i la temperatura que tenim entre la planta i l’aigua.

A més de la part de la planta que hi posem”, distingia Rey. En una infusió s’han d’utilitzar les parts toves com les flors, les fulles o les tiges joves “per obtenir un producte ràpid”. Només s’ha de posar la planta en aigua calenta durant dos o tres minuts i ja està apunt.

En canvi, una decocció “necessita més temps de cocció” i es fan servir parts més dures com les arrels, l’escorça o les branques. Finalment, amb la maceració es vol aprofitar al cent per cent els principis actius de la planta, que s’ha de posar en aigua, oli o alcohol a temperatura ambient o a un màxim de 40 graus durant hores, dies, mesos i, fins i tot, anys.

A banda de la part teòrica, Rey va donar receptes pels mals més comuns de l’ésser humà. Per exemple, una tisana expectorant antitossiva ideal per eliminar la grip o un refredat, que treia la mucositat i el mal de coll. La infusió constava d’eucaliptus, farigola, herba blava, malva i taronja.

També hi havia tisanes antireumàtiques o antihipertensives. A la tarda es va fer un taller de vins aromàtics, ratafies i licors d’herbes on van preparar ratafia i van provar licor de figues i roses.

L’activitat s’havia iniciat al matí amb una visita guiada per conèixer la història i el patrimoni del poble. El certamen va reunir una desena de parades i, des de l’Ajuntament, la regidora de Joventut i Cultura, Núria Vila, deia que valoraven traslladar-la al juliol per atreure més gent.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 163 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't