L’agost és el moment àlgid de l’oferta musical ‘descentralitzada’. Dels escenaris habituals, s’escampa fins als pobles més petits gràcies als festivals i cicles de música. Els que ja havien començat i els que s’hi afegeixen des d’aquesta setmana, com el de la Vall de Camprodon o el Marcos Redondo de Viladrau, dos dels que tenen més trajectòria. També hi ha propostes musicals a Prats, Ripoll, Campelles o Sant Joan, entre d’altres llocs.
FESTIVAL DE MÚSICA DE LA VALL DE CAMPRODON
Grabu, el nom artístic del garrotxí Arnau Grabolosa, serà l’encarregat d’encetar la 24a edició del Festival de Música de la Vall de Camprodon (FMVC), que comptarà amb sis concerts a cadascun dels municipis de la vall fins al 10 de setembre. Un any més, l’aposta per la música catalana i pels concerts de petit i mitjà format seran la senya d’identitat del certamen. El toc de joventut l’aportarà Grabu, un músic i compositor de només 21 anys que actua aquest dissabte a les 10 de la nit a la rectoria de Sant Pau de Segúries en format trio i presentant Blast, el seu EP de debut publicat a finals del 2022. Un concert que combinarà el jazz més pur amb tocs d’electrònica, recursos sintètics i música urbana, a través de composicions que viatgen a partir de la improvisació. El següent cap de setmana, el FMVC portarà a Llanars el menorquí Cris Juanico. El 16 d’agost serà el torn de David Rosell a Setcases: Abocat en els últims anys a la seva faceta de productor, Rosell presentarà Flor Blanca, el seu nou projecte en solitari després d’una llarga trajectòria que inclou formacions com Brams, Dept. o Mesclat. El segurià l’actuació d’Èric Vinaixa el 23 d’agost a Camprodon. El setembre, tancaran el festival les formacions corals Tastet de Gospel a Vilallonga de Ter i la Polifònica de Girona a Molló. Tots els concerts, organitzats pels ajuntaments i la Mancomunitat de la Vall de Camprodon tenen un preu popular de només 11 euros.
VILADRAU OBRE EL 14È FESTIVAL MARCOS REDONDO
La veu del baix Stefano Palatchi acompanyada d’un quartet de jazz obre aquest divendres la 14a edició del Festival Marcos Redondo a Viladrau. El primer concert tindrà lloc al Mas d’Osor, a les 10 del vespre, precedit d’un sopar servit per Nandu Jubany, tot i que també s’hi pot assistir sense sopar.
El festival continuarà amb tres actuacions més durant els quatre caps de setmana d’agost. La propera serà a l’Espai Montseny, on el divendres 11 d’agost actuarà un quartet encapçalat per la violinista Ala Voronkova i el pianista Guerassim Voronkov, que interpretarà com a peça central El Carnaval dels animals de Camile Saint-Saëns, l’obra que el compositor francès del segle XIX va plantejar com un divertimento de Carnestoltes. Serà un concert especial acompanyat de projeccions d’una tria de dibuixos d’Apel·les Mestres. El guitarrista Bernat Padrosa protagonitzarà el tercer concert a l’ermita de la Pietat, el 19 d’agost, i el festival es tancarà el dia 25 d’agost, altra vegada a l’Espai Montseny, amb un concert d’homenatge a Pau Casals, a càrrec de la violoncel·lista Sveta Trushka, que darrerament ha destacat per les seves col·laboracions amb el compositor Carles Cases. El festival, organitzat per l’Ajuntament, recorda la figura del reconegut baríton d’òpera Marcos Redondo (1893-1976), que va tenir a Viladrau la seva residència d’estiu.
FES-TE L’AGOST, QUATRE CONCERTS A PRATS DE LLUÇANÈS
Concerts de petit format tots els divendres, en un mateix escenari –els jardins de Cal Bach– i amb l’aposta per artistes de proximitat. Aquest podria ser una definició del Fes-te l’Agost, el cicle musical que es porta a terme a Prats que comença aquest divendres la 19a edició. Una cita que ja es trobaria a faltar si no hi fos.
L’inici serà aquesta divendres a ritme de jazz clàssic, el new orleans, i amb el quartet que integren Joan Ramon Puntí (trompeta), Philippe Colom (saxo i clarinet), Albert Romaní (banjo i guitarra) i Pep Cols (piano), quatre músics solvents que reculen cent anys enrere per presentar els ritmes que movien Europa i l’Amèrica del Nord en el període d’entreguerres. Després d’aquest inici, el Fes-te l’Agost complirà un altre dels seus propòsits, el de fer de plataforma de veus emergents del mateix Lluçanès. Serà l’11 d’agost, amb el concert de Vicki Casas, jove cantautora de Prats que es mou en el terreny del pop amb temes propis i versions, i que està preparant per aquest any el seu disc de debut amb el músic i productor Luis Robisco, membre del Barcelona Guitar Trio. El tercer concert també serà de la comarca, però en aquest cas amb un nom ja consolidat com el de Ferran Orriols, el 18 d’agost, amb el seu primer treball en solitari, Plata. El darrer concert, el dia 24, acostarà a Prats la veu de Gemma Humet i la seva nova gira, Miralls, amb una proposta escènica creada amb Lluís Danés.
LES EMOCIONS DE CAMPELLES I EL BAELL
Ja fa uns quants anys que unes quantes propostes escèniques ben escollides fan que el públic s’enfili fins a Campelles els caps de setmana d’agost. “En un poblet petit i enlairat del Pirineu, on sembla que mai no hi passi res, hi passarà gairebé de tot”, diuen els responsables de posar en marxa el cicle, ara aixoplugats com a Associació Cultural Campelles. Campelles i el Baell emocionen –aquest és el nom complet del cicle– s’inicia aquest divendres a les 10 del vespre amb un concert de Tomeu Penya. Són ja més de 40 anys els que porta als escenaris el mallorquí, però segueix plenament actiu amb les cançons del seu últim disc, Natura (2020), i les que l’han convertit en tot un clàssic. Després d’aquest inici, pujarà a l’escenari el dia 11 un altre veterà, Josep Mas, Kitflus, el pianista i compositor que entre moltes altres coses ha acompanyat Joan Manuel Serrat fins la seva gira final, i que ara s’associa amb la cantant Joana Amaro per oferir un espectacle basat en els boleros. El dia 18 d’agost, veu i música es barregen a Amor a mort, amb l’actor Jordi Coromina i la ballarina Natsuki (Anna Ventura). El final serà al veïnat del Baell, el 24 d’agost, amb el cantant i multiinstrumentista Cece Gianotti, quebequès afincat fa anys a Barcelona, i la seva banda Après Minuit.
{{ comment.text }}