EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cita boletaire a Seva

Diumenge arriba la 22a edició de la Festa del Bolet, una de les més arrelades de la comarca


11/10/2019
Seva

Mentre els boletaires esperen que la temporada –sempre condicionada a factors meteorològics com la pluja, el fred o el vent– remunti, els aficionats al món dels bolets es poden consolar visitant algunes de les fires del ram que es fan aquest cap de setmana a Osona i el Ripollès. La més emblemàtica, la Festa del Bolet de Seva, que aquest diumenge viurà la seva 22a edició.

“Mantenim la línia dels últims anys, perquè la fira funciona i està molt consolidada, però sempre intentem introduir-hi millores”, apunta Núria Rivera, que s’estrena com a regidora de Turisme. Un dels reptes principals és aconseguir que els visitants s’animin a passar “tot el dia” al poble. Per això, el programa continua incorporant propostes lúdiques que s’allarguen des de les 9 del matí fins a les 7 del vespre. La jornada arrencarà amb l’habitual sortida guiada a buscar bolets, que es repetirà a 2/4 de 12 del migdia. Tallers infantils de manualitats, xerrades, un taller de cuina o un altre d’identificació de bolets i el IV Concurs de Receptes de la Biosfera són algunes de les propostes que s’aniran desplegant per diferents espais del poble, amb el centre històric com a epicentre, amb la gran carpa instal·lada per a l’ocasió. No hi faltaran les cercaviles amb la xaranga de La Simforosa, la presència de la colla gegantera de Sant Miquel de Balenyà i Seva o l’habitual concurs de bolets –amb repartiment de premis a les 6 de la tarda–. Bona part del protagonisme tornarà a ser pels 59 firaries que hi plantaran parada, “majoritàriament de productors i artesans locals”, destaca Rivera.

“Si no plou…”

“Mira, mira com està el bosc. Brut, molt brut; i sec, ben sec”, va repetint Miquel Gorchs mentre es va acostant a una de les boleteres que té controlades, a Seva mateix. “Si plou encara es pot allargar, la temporada; si no ho fa, està fotut.” En concret, a Seva no hi plou des del passat 21 de setembre, corroborava dimarts el mateix Gorchs, que fa anys que ho recull amb un pluviòmetre que té instal·lat al jardí de casa. Les pluges de principis de setembre van permetre una primera florida, i Gorchs ho va aprofitar per baixar els primers cistells plens, sobretot de rovellons i pinetells. Ara s’ha parat. Els pocs que es troben són vells o corcats.

Fill de Tona i veí de Seva des que es va casar, el 1983, Gorchs es va aficionar al món dels bolets de ben jove, resseguint els passos del seu pare. Avui es coneix pam a pam les millors boleteres del bosc dels termes de Seva i el Brull, “a dos minuts de casa”, on a més de rovellons i pinenques a la tardor hi cull llenegues, ous de reig, ceps o escarlets; i a la primavera, múrgoles o moixernons.

Durant la temporada acostuma a sortir a caçar bolets un cop per setmana, “a vegades dos”, sobretot ara que ja s’ha jubilat. “Els millors dies són els dijous i els divendres, perquè durant el cap de setmana hi ha una allau de gent que deixen el bosc destrossat, esgarrapant-ho tot amb el rasclet”, lamenta. En contrast a com ha començat la temporada, “l’any passat va ser molt bo”, recorda Gorchs. I el seu pluviòmetre ho torna a testimoniar: l’any passat va recollir 1.148 litres de pluja, gairebé el doble de la mitjana habitual. A Gorchs, que havia treballat tota la vida d’ebenista i fuster, li agrada sortir amb el cistell tot sol, gaudint de la muntanya. “El bosc em distreu; et marxen la cabòries”, deixa anar. Si a més hi troba bolets –i després se’ls pot menjar, en família– la felicitat ja és completa.

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't