En la foto de la inauguració de la Casa Museu Verdaguer de 1967, que avui figura a la porta d’entrada, hi apareix, entre els prohoms que ho van fer possible, el doctor Josep M. Madrenas, que uns anys abans ja havia estat un dels fundadors i primer president d’Amics de Verdaguer. Més de 50 anys després, aquell metge represaliat que va anar a viure a Folgueroles estaria orgullós de veure que un dels seus fills cedia a la Casa Museu un extens fons bibliogràfic, d’uns 450 volums, a l’entorn de la figura de mossèn Cinto. La formalització va tenir lloc dimecres de la setmana passada i permetrà incrementar en un terç els registres de la biblioteca de l’equipament.
Joan Lluís Madrenas reconeixia que no va ser per influència del seu pare –que va morir “molt jove”– que se li despertar la vena col·leccionista a l’entorn de Verdaguer, a mitjans dels anys 90. I no va ser el vessant literari del personatge el que el va captivar especialment –“l’he llegit poc”, va reconèixer– sinó un dels episodis de la seva biografia, el “Verdaguer exorcista”. Aquesta descoberta va impulsar les primeres recerques documentals per anar explorant diferents facetes personals del cas Verdaguer. “És un personatge tan ric que com més hi entrés més vols saber”, assegurava Madrenas, que va qualificar mossèn Cinto d’una persona “íntegre i amb un gran cor, que no es retractava de res tot i que el van acusar de tot”.
Mercats de segona mà, llibreters de vell i plataformes de venda en línia han estat fonts de recerca per anar engreixant una col·lecció que avui completen 450 volums, bàsicament llibres, però també revistes, periòdics o documents personals, entre els quals dues cartes originals. La bibliografia inclou des d’estudis que indaguen sobre la salut mental de Verdaguer fins a llibres dedicats pel mateix autor –com la dedicatòria als germans Vayreda en una primera edició de Canigó.
“És un goig”, va destacar l’alcalde i president de la Fundació Verdaguer, Xevi Roviró, que a banda d’agrair el gest de Madrenas va animar a tothom que pugui tenir material relacionat amb Verdaguer a cedir-lo a la Casa Museu “per garantir la seva conservació i divulgació”. En aquest sentit, Jordina Boix, directora de la Fundació, va recordar que bona part dels fons que atresoren són fruit de donacions de particulars. El nou Fons Madrenas, pendent de documentar, també s’anirà incorporant al catàleg en línia que es va posar en marxa el passat 31 de març.
{{ comment.text }}