EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cuina de Moià a l’aparador

Jan Fargas, del restaurant Les Voltes de Sant Sebastià, de Moià, finalista al Cuiner 2021 Gastronòmic Fòrum

Jan Fargas, cuiner al restaurant Les Voltes de Sant Sebastià, a Moià, és un dels sis cuiners finalistes al premi Cuiner 2021 Gastronòmic Fòrum Barcelona, un prestigiós guardó que convoca el Fòrum Gastronòmic i que enguany tindrà lloc al recinte firal de Montjuïc, del 18 al 20 d’octubre.

Aquest xef de Castellcir, de 23 anys, s’ha fet un lloc en aquesta curta llista de finalistes, on també l’acompanyen Ludwig Amiable, de Palo Verde (Barcelona); Joseba Cruz, de Le Clandestin (Navàs); Germán Franco, d’Al Marge (Badalona); Riccardo Radice, de Fishology (Barcelona), i Javier San Vicente, de Taberna Noroeste (Barcelona). Fargas va rebre la notícia de la manera més col·loquial. “Em va trucar Pep Palau, director del Fòrum, mentre estava fent el servei al restaurant, em va explicar com aniria el Fòrum i al final em va dir: ‘hem volgut comptar amb tu pel cuiner de l’any”, detalla Fargas, conscient que “només estar nominat ja és un fet extraordinari”. El nom del guanyador es farà públic dilluns dia 18, primer dels tres dies de la fira. Fins ara dos cuiners d’Osona havien estat finalistes d’aquest premi: Jordi Coromina, del restaurant L’Horta, de Tavertet, i Isaac Monzó, del restaurant Cal Trumfo, de la Torre d’Oristà.

El premi vol reconèixer professionals emergents i, alhora, valorar propostes culinàries de qualitat que utilitzin productes de proximitat i facin una cuina sostenible. En aquest sentit, Fargas valora molt positivament que el premi aposti per cuiners que creuen en el producte de km 0. Pel xef, “la cuina que toquem a Les Voltes és la que he vist fer a les meves àvies amb productes d’aquí”. De fet, arran d’aquesta filosofia va anar a parar a Les Voltes, on inicialment va fer les pràctiques un cop finalitzats els estudis a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona. “Vaig escollir aquest restaurant per dues qüestions: proximitat i qualitat de vida, però sobretot també perquè el producte que utilitzem és en el que jo he crescut”. D’allà ja no es va moure, i va arribar a cap de cuina quan l’anterior xef va plegar. El restaurant es basa en la cuina clàssica catalana, i segons el jove xef, són força autodidactes i s’actualitzen llegint i aprenent constantment. A Fargas li costa decidir-se per un plat estrella, però es declara “fan” de la tardor: “En aquesta època de l’any a la comarca s’ajunten una infinitat de productes de molta qualitat i es pot fer des d’un parmentier de patata amb ou ferrat d’ànec i tòfona, una llebre a la royal o fins i tot bolets saltejats amb oli i sal, que en si ja són un platàs”. Aquest no és l’únic reconeixement que s’ha endut el xef. Recentment, Fargas també va ser escollir d’entre un dels 20 millors xefs joves de Catalunya, en una llista elaborada per la revista Cuines, amb motiu del 20è aniversari d’aquesta publicació.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 416 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't