EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

De Manlleu a Núria

Vall de Núria rep part de l’extensa col·lecció de material d’esquí del manlleuenc Jaume Gil, mort el 2018

El nom del manlleuenc Jaume Gil, impulsor de l’empresa Materials Gil i gran aficionat al món de la neu i la muntanya, quedarà lligat per sempre més a la Vall de Núria. La família ha cedit al Centre d’Interpretació d’aquesta estació ripollesa una notable col·lecció de material d’esquí, que permet reviure l’evolució tècnica d’aquest esport durant més d’un segle. La inauguració va comptar amb la presència del vicepresident Puigneró.

“Ha quedat molt bé; és el millor regal que ens han pogut fer”. Pepita Marès, de 88 anys i vídua del manlleuenc Jaume Gil, no podia dissimular l’emoció mentre recorria l’exposició “Memòria de Neu. Col·lecció d’Esquís 1880-2018”, al Centre d’Interpretació de Vall de Núria. La mostra recull part del material històric d’esquí que aquest empresari manlleuenc, apassionat pel món de la neu i la muntanya, havia col·leccionat durant anys. L’exposició, de caràcter permanent, es va inaugurar aquest dimecres, coincidint amb la festivitat de Sant Gil i amb la presència del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà.

Jaume Gil Mayolas (Manlleu, 1932-2018) es va aficionar a l’esquí de ben marrec. Amb 14 o 15 anys ja es muntava uns esquís “amb quatre fustes” i, de seguida que nevava, se n’anava amb algun amic a lliscar “pels marges de l’entorn de Manlleu o fins a Cabrera”, recordava la seva vídua. Ja de gran, Gil –consumat excursionista i un dels fundadors del Grup Excursionista Manlleu i del Manlleu Esquí Club– també va començar a aplegar material d’esquí històric que recollia d’aquí i d’allà. Material sovint en estat precari que ell mateix reparava i restaurava. “S’hi passava moltes estones; era molt traçut i molt meticulós”, rememorava Marès. La col·lecció va arribar a superar els 150 jocs d’esquís –els més antics daten de finals del segle XIX–, a més de pals, botes o trineus. Un autèntic tresor.

Gil va poder practicar el seu esport predilecte en estacions d’esquí de dins i fora del país, però mai no va amagar una devoció especial per l’entorn de Núria. L’any 2008, arran d’una exposició sobre els 100 anys d’esquí en aquesta estació ripollesa, ja els va cedir part de la seva col·lecció, i arran d’això “ell es trobava aquí com a casa seva; s’estimava aquesta vall”, va apuntar durant el discurs inaugural el fotògraf Toni Anguera, un dels comissaris de l’exposició. La mostra permet fer un recorregut per la història d’aquest esport a través de l’evolució del seu equipament tècnic. La mostra s’ha complementat amb documents que parlen sobre l’evolució i història de la vall durant aquest període. L’exposició està pensada per ser “amena”. Per això s’han incorporat elements interactius que permeten fer un salt de trampolí de forma virtual o una imatge amb croma per fotografiar-se amb la màquina llevaneu o fent el Puigmal.

Fins abans de morir, Gil havia anat conservant tot aquest material a casa seva, oberta tot just a visites privades. “Estem contents que a partir d’ara la gent en pugui disfrutar”, remarcava un dels seus fills, Enric Gil. “En cada una de les peces exposades, hi trobareu un bocí de la sensibilitat que ennobleix la persona que, moguda per la passió pel meravellós esport de la neu ha fet possible que Vall de Núria tingui el privilegi d’acollir aquesta col·lecció”, es destaca en la presentació.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 883 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't