El catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el manlleuenc Joaquim Albareda, és coeditor d’un llibre en què per primera vegada s’exposa en anglès el funcionament institucional de la corona d’Aragó, i sobretot de Catalunya, des del zenit de 1706 fins que va ser eliminat el 1714. El llibre, titulat Political representations in the Ancien Regime, és la culminació d’unes jornades sobre aquest tema organitzades l’any 2016 a la UPF. L’ha publicat Routledge, la tercera editorial del rànquing SPI, el de referència per a publicacions d’Humanitats i Ciències Socials.
Albareda, que n’és coeditor juntament amb Manuel Herrero Sánchez, de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, explica en el seu treball que el cas català de la representació política a les Corts, Generalitat i municipis va anar a la inversa de la tendència europea: si aquesta avançava cap a l’oligarquització i expulsió dels grups socials mitjans-populars, en el cas de Catalunya va anar consolidant la presència de burgesos a la Generalitat i de menestrals als municipis fins que el 1714 (a València i Aragó el 1707) va desaparèixer. Aleshores, es va establir una societat militaritzada, presidida pel capità general i per militars als corregiments, sense les antigues institucions representatives. Al municipi es van vendre els càrrecs de regidor donant pas a una espiral de corrupció al llarg de tot el segle XVIII. El llibre, que conté articles d’autors de 14 universitats europees, analitza els diferents i variats mecanismes de representació política que hi havia abans del liberalisme, les seves fortaleses i limitacions, i la seva evolució davant de l’absolutisme, la construcció de l’Estat i els processos d’oligarquització que van tenir lloc a Europa.
NOTA DE LA UPF AMB MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL LLIBRE
Dos grups de recerca dels departaments d’Humanitats i de Dret participen en un llibre sobre la representació política a l’Antic Règim
“Political representations in the Ancien Regime”, coedidtat per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna de la UPF, i publicat per l’editorial Routledge, és fruit d’unes jornades amb el mateix nom organitzades a la Universitat l’any 2016.
Els Grup d’Estudi de les Institucions i les Cultures Polítiques (s. XVI-XXI) i el Projecte “Juristas Hispanicos: entre el Imperio del Derecho y la gestión del poder (s. XIII-XXI)” del Grup de Recerca en Història del Dret Català, vinculats als departaments d’Humanitats i Dret, respectivament, van organitzar les jornades La Representació Política a l’Antic Règim, celebrades els dies 6 i 7 d’octubre del 2016 al campus de la Ciutadella.
Ara, Routledge, la tercera editorial del rànquing del SPI (Scholarly Publishers Indicators in Humanities and Social Sciences), acaba de publicar un llibre sota el mateix nom, fruit de les ponències i de les conclusions que hi va haver en aquesta trobada acadèmica. L’obra està editada per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna del Departament d’Humanitats de la UPF, i Manuel Herrero Sánchez, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla.
Tres articles del llibre, escrits per professors de la UPF
Els autors de “Political representation in the Ancien Regime” (tots ells van prendre part en les jornades a la Pompeu Fabra) pertanyen a catorze universitats d’Europa. La UPF hi participa amb tres articles inclosos a la tercera part del llibre, centrada en la Monarquia hispànica, concretament en els dos apartats que parlen dels territoris que formen part de la Corona d’Aragó.
Un dels articles està escrit per Joaquim Albareda (IUHJVV, Departament d’Humanitats), investigador principal del Grup d’Estudi de les Institucions i les Cultures Polítiques (s. XIII-XXI), i els altres dos estan escrits per docents del Departament de Dret: Tomàs de Montagut, catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions, i Josep Capdeferro, professor agregat en aquesta disciplina, ambdós membres del Grup de Recerca en Història del Dret Català. També hi col.labora Eduard Martí (UIC) vinculat al SGR.
Els articles signats per Joaquim Albareda i Josep Capdeferro, titulats “Political Participation in Catalonia: From Zenith to Suppression” i “The Configuration of the Tribunal de Contrafaccions of Catalonia in the Corts of 1701-1702”, respectivament, es troben dins d’un apartat dedicat al “Cas Català”. Pel que fa a l’article de Tomàs de Montagut, “Constitution and Political Representation in the Crown of Aragon”, forma part d’un apartat centrat en els territoris d’Aragó, València i Sardenya.
Una obra per conèixer a fons la representació política a l’Antic Règim
Segons afirma Joaquim Albareda en la introducció, escrita conjuntament amb Manuel Herrero Sánchez (ambdós editors i autors d’articles), “l’objectiu del llibre és doble: d’una banda, analitzar els diferents i variats mecanismes de representació política que hi havia abans del liberalisme, les seves fortaleses i limitacions, i la seva evolució enfront de l´absolutisme, la construcció de l´Estat i els processos d´oligarquització que van tenir lloc a Europa ”.
Algunes de les qüestions que tracta l’obra són el tipus de representació política de l’Antic Règim, els sectors socials als quals es donava veu i com aquests sectors estaven representats dins de les institucions. Hi ho fa a partir de la diversitat, tant d’àmbits institucionals (monarquies i repúbliques, parlaments i municipis), dels territoris europeus analitzats (hi trobem els casos de França, Itàlia, Escòcia, l´Imperi, la Corona d’Aragó, Castella i els Territoris Bascos) com de perspectives d’anàlisi, ja que s’utilitza tant la perspectiva connectada com la comparativa.
Dos grups de recerca actius El Grup d’Estudi de les Institucions i les Cultures Polítiques (s. XIII-XXI) recentment ha tancat el projecte “La política exterior de Felipe V y su repercusión en España (1713-1740)”. Ha comptat amb finançament del Ministeri d’Economia i Competivitat (MINECO), i la Casa de Velázquez publicarà properament els resultats en un llibre. Pel que fa al Grup de Recerca en Història del Dret Català, actualment està desenvolupant el projecte “De la Iurisdictio a la Soberanía: Formas de organización política y jurídica de las monarquías hispánicas (siglos XIII-XX), també finançat pel MINECO (2016-2019).
{{ comment.text }}