EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El baldaquí i els vitralls de Tecla Sala ja són al cementiri de Roda

Les dues peces que l’empresària i mecenes rodencs va encarregar s’ha instal·lat a la capella

La capella del cementiri de Roda de Ter llueix des de dissabte passat el baldaquí i els vitralls que havien estat al Casal Sant Jordi, la que va ser durant molts anys residència de Tecla Sala a Barcelona. Els descendents de l’empresària i mecenes rodenca van assistir a la presentació en públic d’aquests elements patrimonials que l’any passat van ser donats a l’Ajuntament per part de la multinacional d’assegurances Zurich, actual propietària del Casal Sant Jordi.

Tant el baldaquí com els vitralls, que s’han ubicat a banda i banda de la capella, convenientment il·luminats, són obra de l’arquitecte Francesc Folguera, que havia projectat l’any 1929 la residència de Tecla Sala i que és autor, entre d’altres, de l’Hotel Ritz o del Poble Espanyol de Montjuïc. L’encàrrec d’aquests dos elements, però, li va arribar després de la Guerra Civil, quan Tecla Sala va refer la casa on vivia, saquejada i malmesa a l’inici del conflicte. Van ser concebuts per al seu oratori privat. Al cap d’uns anys de la seva mort, el Casal Sant Jordi (entre el carrer de Casp i el de Pau Claris, dit així per la figura del patró de Catalunya que el presideix) va passar a ser la seu del Departament de Justícia de la Generalitat i l’oratori va esdevenir despatx. Anna Boatella, neta de Tecla Sala, va dir en un emocionat discurs que el baldaquí i els vitralls estaven vinculats “a molts records de celebracions familiars”.

Boatella va afirmar que la seva àvia “estaria feliç” de veure que han anat a parar a Roda. “Recordem com estimava el seu poble i com s’hi sentia estimada.” L’alcalde, Toni Mas, va posar en relleu el seu caràcter de dona “emprenedora i benefactora”, en el marc de la celebració del Dia de la Dona. Un fet que també va destacar Bet Contreras, que compagina les regidories de Cultura i Patrimoni i d’Igualtat. “Aquests elements són testimonis d’un moment històric, i aquest serà un espai de reconeixement a Tecla Sala, una dona que hem de donar a conèixer a les futures generacions de rodencs.” La capella del cementiri, que fins ara no tenia cap ornament, està situada molt a prop del panteó familiar on va voler ser enterrada Tecla Sala a la seva mort, l’any 1973. Aquest també és obra de Francesc Folguera i dissabte, excepcionalment, es va obrir també perquè les nombroses persones que s’havien reunit al cementiri el poguessin visitar.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 275 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't