S’enllesteixen amb unes poques mossegades, són el millor acompanyament per a una beguda i últimament van més enllà de les olives o les croquetes de tota la vida per convertir-se en veritables experiments creatius i obres d’art culinàries. Són les tapes, una proposta d’oci que està de moda.
A l’aguait d’aquesta tendència, el cercador de comerços d’EL 9 NOU, 9clics.cat, va estrenar ahir dimarts la Setmana de la Tapa d’Osona. Amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria d’Osona i deu bars i restaurants de la comarca, la proposta gastronòmica durarà fins al diumenge 22 de novembre. Una tapa acompanyada de beguda per 2,5 o 3 euros o bé un menú de set tapes, també amb beguda, a 15 euros, són les dues maneres de degustar els plats de la Setmana de la Tapa. A més, hi ha l’opció de demanar una tapa solta sense beguda per acabar d’omplir la panxa.
En general, les propostes gastronòmiques que oferiran els establiments es podran degustar migdia i vespre. Són tapes lligades a la tardor i als productes de temporada, com ara la croqueta de galta de porc i bolets del restaurant Major3 de Vic, que ha preparat un menú seguint la seva línia de peix i marisc amb tocs del Delta de l’Ebre. Altres plats que es podran degustar són el glop de truita amb formatge i bacó, del restaurant Garbí, o el montadito de crema de rocafort, codonyat i xocolata blanca que ha creat el Zèfir. Aquest últim anirà acompanyat de xampinyó farcit de bacó, porro i formatge gratinat.
Sembla que el tapeo és tendència culinària igual que els food trucks, la rebosteria creativa, la cervesa artesana i les vermuteries (el Barmutet de Vic també serà present a la Setmana de la Tapa). A Osona ja hi ha hagut iniciatives com el Tapajous del nucli antic de Vic, que torna aquest dijous. Fins i tot l’alta gastronomia catalana s’hi ha atrevit: xefs d’estrella Michelin com Albert Adrià, al restaurant Tickets, o Carles Abellan, al nou Tapas 24 Camp Nou, obert l’estiu passat, en són dos exemples.