EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El festival Terra Gollut reuneix grans noms del fotoperiodisme

El balneari Montagut de Campelles es va obrir dissabte per acollir debats, tallers i exposicions

El 9 Nou
06/10/2021
Campelles

El festival Terra Gollut ha celebrat aquest cap de setmana la primera edició de la Jornada de fotografia compromesa del Terra Gollut Film Festival a l’antic Hotel Balneari Montagut, de Campelles. S’hi van reunir fotògrafs tan reconeguts com Joan Guerrero o Cristina Garcia Rodero, qui va tancar la jornada de dissabte amb la recepció del premi honorífic d’enguany a l’església de Montagut. I Anna Surinyach, Jordi Borràs o Smita Sharma, entre d’altres. Totes les activitats de la jornada van comptar amb l’assistència d’un centenar de persones. “Estem molt contents de com ha anat i la resposta del públic”, va explicar Joaquim Roqué, director del Terra Gollut.

El tret de sortida d’aquesta jornada es va donar al matí amb un taller familiar de cianotípia, un procés fotogràfic del segle XIX que imprimeix en color blau. En paral·lel, alguns dels fotògrafs professionals van estar revisant els books d’una quinzena d’aficionats. A més, durant tot el dia, es van poder veure dues exposicions: “Refugis pandèmics”, de Xavier Canal, instal·lada en una furgoneta Volkswagen de 1967, i “Mirar, recordar, descobrir”, de joves migrats no acompanyats que van personar-se a Montagut per presentar el projecte en català.

L’interès el van centrar les taules rodones consecutives dins del teatre del balneari, a la tarda. “De molt nivell; és difícil que fotògrafs amb trajectòries com les seves coincideixin en un mateix lloc”, va dir Roqué. La primera, “Els límits del fotoperiodisme”, va comptar amb la participació de Joan Guerrero, Anna Surinyach i Marc Sanyé –aquest últim, col·laborador d’EL 9 NOU–, a més de la filòsofa Marina Garcés. Tots quatre van debatre sobre la forma de cobrir les crisis i la importància de les imatges que fan i les que deixen sense fer. Surinyach i Sanyé van coincidir a dir que a vegades –van posar l’illa grega de Lesbos d’exemple– hi ha massa fotògrafs “fent la mateixa foto” i van recordar la importància d’apostar per allò que ningú mostra. Joan Guerrero es va endur l’aplaudiment del públic en una de les seves intervencions. A la segona taula, “Com afecta el context cultural en el tractament fotoperiodístic?”, hi van participar els fotoperiodistes Jordi Borràs i Adiva Koenigsberg –en format presencial– i Rian Dundon i Smita Sharma des dels Estats Units i l’Índia, respectivament. La sala va poder veure vint fotografies d’un projecte personal de cadascú que els fotògrafs van comentar a sala: Borràs va portar Les ombres de Varsòvia; Koenigsberg, Parir en pandèmia; Dundon, Protest City, i Sharma, Not my shame. El projecte de Sharma, per exemple, mostrava la cruesa de nenes i noies violades, i en molts casos assassinades, a l’Índia. Aquesta segona taula la va moderar la periodista Ariadna Reche.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 238 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't