A punt d’encarar la darrera nit, el Mercat de Música Viva de Vic passa balanç. La 29a edició es tanca amb un rècord de professionals inscrits, un total de 714 dels que 587 han representat empreses i 127, mitjans de comunicació. “Si aquest és un mercat professionals, és un èxit”, ha dit el seu director artístic, Marc Lloret, en la roda de premsa final. Renovat per tres anys més, el tàndem que forma amb Oriol Roca ha vist com els canvis introduïts en l’edició de l’any passat eren avalats pel sector. L’Atlàntida ha tornat a fer de centre neuràlgic de l’activitat professional, que s’acabava aquest divendres a la tarda després de tres dies
En l’apartat artístic, el MMVV ha vist com propostes “que tenen risc, perquè que no s’han pogut veure abans” triomfaven a l’escenari. Aquest divendres a la nit, Núria Grahem i Christina Rosenvinge omplien la sala gran de L’Atlàntida amb les seves propostes de cançó d’autor, i Dani Nel·lo feia vibrar la sala petita amb la recuperació dels ‘saxofonistes salvatges’ americans de mitjan segle XX. Brighton 64 demostrava que són present, a més d’història, i també triomfaven propostes com el so urbà de La Dame Blanche. S’afegien als èxits obtinguts en els dos dies anteriors per The Grammophone AllStars, Carmen Boza, Aurora o també els reviscolats The Unfinished Sympathy, a més del celebrat concert inaugural de Vinicio Capossela i Cabo San Roque. L’única nota negativa la posava la climatologia, amb la pluja persistent de divendres i el fred posterior, que va deixar la plaça Major buida en el concert de Dolo Beltran, tot i que després va va millorar el seu aspecte amb Ramon Mirabet i amb Muchachito. Aquest dissabte ha començat amb propostes per al públic familiar a les carpes de L’Atlàntida, i s’esperen moments intensos amb el primer concert del nou disc de La Iaia davant del seu públic i amb Txarago i Doctor Prats al Sucre.
El MMVV ha viscut també el naixement de projectes com l’Acadèmia Catalana de la Música, que vol agrupar un sector fins ara molt atomitzat, o l’associació Xàfec, que agrupa petits i mitjans festivals de Catalunya. “Tot plegat ens fa ser optimistes de cara al futur, sembla que hem trobat unes línies que funcionen”, ha dit Lloret. Entre els objectius que es proposa, hi ha el d’intentar apropar encara més públic als concerts en recintes tancats, tot i que enguany ja n’hi ha hagut alguns que han fet el ‘sold out’, apel·lant “a que la gent tingui més curiositat”. El preu per obrir les orelles a noves sonoritats ha tornat a ser de només 3 euros, i així es vol mantenir de cara al 30è aniversari.
{{ comment.text }}