El so de l’orgue va tornar a omplir la nau del monestir de Ripoll dimarts, dia de la festivitat de Santa Maria, a qui està dedicat el temple. Després d’un procés que s’ha allargat mig any, i que ha estat més de reconstrucció que de restauració, l’instrument que es va estrenar el 1977 està novament en condicions i preparat per a una futura ampliació. La cerimònia de benedicció de l’orgue renovat, presidida pel rector de Ripoll, mossèn Josep Sala, va estar revestida de solemnitat.
Els treballs han estat a càrrec de l’orguener Albert Blancafort, i s’han dut a terme al taller Blancafort OM (Orgueners de Montserrat), de Collbató. Era d’on havia sortit l’instrument, construït pel seu pare, Gabriel Blancafort. El mal estat que presentava ara, sobretot a causa dels corcs, obligava a desmuntar-lo peça per peça. Algunes es van sanejar, i d’altres van ser substituïdes.
En el decurs dels treballs, es va decidir fer una ampliació de l’orgue, un antic projecte que Ripoll tenia des de feia una dècada. De moment, no hi ha prou pressupost per portar-la a terme, però l’estructura de la caixa de l’orgue –en fusta de cedre– ja ha quedat preparada.
En el seu aspecte exterior és visible l’espai on aniran els tubs que s’hi vagin afegint: dels 270 existents es passarà a 912, i dels 6 registres que hi havia es passarà a 16. De moment, s’ha quedat en 7. “L’instrument està preparat per anar completant-lo de manera gradual, però no haurà de tornar al taller”, expliquen des de Blancafort OM.
Durant el procés van rebre donacions curioses: els 13 tubs de coure més grans procedeixen de la parròquia de Santa Maria del Pi de Barcelona, i havien format part de l’antic orgue del monestir de Poblet. A banda de la part visible, s’ha treballat en la més amagada, instal·lant un nou sistema d’alimentació de l’aire.
La cerimònia de benedicció de l’orgue i la missa que es va oficiar posteriorment van comptar amb les veus de la coral centellenca Cantus Firmus, sota la direcció de Gabriel Miralles. La celebració religiosa la va oficiar el pare Valentí Tenas, de Sant Joan de les Abadesses, monjo de Montserrat, autor també dels textos de les invocacions per a la benedicció. D’aquesta manera es recordava el lligam històric i mil·lenari dels dos monestirs, ja que Montserrat va ser una fundació d’Oliba, com a abat de Ripoll.
MODEST MORENO VA ALERTAR DEL MAL ESTAT
Modest Moreno, l’organista titular del monestir de Ripoll i coneixedor com ningú del seu orgue, havia advertit fa temps del problema de corcs que patia gairebé des de que es va estrenar. En un escrit al llibret que es va entregar dimarts als assistents, Moreno afirma que malgrat haver-ho comunicat als successius rectors de la parròquia, “cap no va fer-me cas”. Fins a l’arribada de mossèn Joan Carles Serra, que va morir de covid ara fa dos anys, i posteriorment del seu successor, Josep Sala, que van decidir emprendre el projecte de restauració.
{{ comment.text }}