Del total de 27.275 usuaris que el Museu del Ter de Manlleu va tenir l’any passat, 11.774 va ser alumnat participant en les activitats fetes a través dels educadors del museu. El 2023 el museu va programar i produir dues exposicions conjuntament amb entitats manlleuenques; una amb la Colla Gegantera i l’altra amb el Club Patí Manlleu. L’any passat el canal de Youtube del museu va tenir 146.127 visualitzacions. Aquest canal ofereix, en obert, les produccions documentals i projectes audiovisuals vinculats a activitats i recerques.
Aquestes són algunes de les dades més relevants de la memòria d’activitats del Museu del Ter 2023, feta pública recentment i que podeu consultar en aquest enllaç. S’hi poden trobar les dades relatives als públics del museu en les dimensions presencial i digital, els principals projecte en línia i en obert, i una breu crònica dels projectes i línies de treball. A la memòria d’enguany es dedica la reflexió en format d’editorial a la coprogramació d’activitats amb les entitats de l’entorn del museu.
Els públics del Museu del Ter
Del total de 27.275 persones que van passar per l’equipament l’any passat, 2.464 eren vistants individuals; 3.625 en grups organitzats; 3.208 visitants a les exposicions temporals; 11.774 participants de les activitats educatives i 2.886 participants en les activitats de divulgació organitzades pel museu. Es van realitzar 74 activitats pròpies que es van desplegar en 674 sessions.
Des del museu es destaca especialment la importància de l’acció educativa, desenvolupada en les visites, sortides i tallers (9.232 alumnes), però també en projectes diversos de partenariat amb la pròpia comunitat educativa (2.552 alumnes).
Publicacions en línia
L’any 2023 el Museu del Ter va produir 14 noves publicacions en línia. Destaca en aquesta xifra l’edició de la dramatúrgia dels 9 espectacles teatrals produïts amb la companyia Corcia Teatre entre 2008 i 2021. També el llibre ‘Les degollades de Folgueroles (1858)’, de Joan Vilamala, ‘Les fàbriques de Gallifa, una història a la intempèrie’, de Marina Cirera i el catàleg de l’exposició ‘Que comenci la festa. 100 anys fent ballar els gegants a Manlleu’ de Pol Rifà.
Projectes audiovisuals en línia
El museu continua fent un esforç en la producció de documentals i projectes audiovisuals vinculats a les seves activitats i recerques. L’any 2023 destaquen, entre d’altres “Que diuen els ocells. Verdaguer i els ocells del Ter a Manlleu”, produït conjuntament amb la Casa Museu Verdaguer, “Que no parin les fàbriques. Els manyans de les fàbriques del Ter”, o també dos nous capítols de la sèrie “Mans destres”. El museu posa en obert totes aquestes produccions en el seu canal de Youtube.
Exposicions
Entre les exposicions acollides, itineràncies i produccions pròpies acollides a les sales d’exposició temporals destaca la producció de dues exposicions programades i produïdes conjuntament amb dues entitats manlleuenques: la colla gegantera de Manlleu i el Club patí Manlleu. La primera exposició, comissariada per l’antropòleg Pol Rifa va permetre recuperar els 100 anys d’història gegantera a Manlleu. La segona, inaugurada a finals d’any i comissariada per Laia Miralpeix, fa un repàs al cinquanta anys d’història de l’hoquei patins a Manlleu.
Treball en xarxa i Museu de Suport territorial
La memòria també mostra la dimensió territorial del Museu del Ter, que participa en diverses xarxes nacionals com L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Direcció General de Cultura Popular, la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya. A més participa del programa de Museu de Suport Territorial del Servei de Museus de la Generalitat donant servei i assessorament a equipaments patrimonials de les comarques d’Osona i el Lluçanès.
{{ comment.text }}