EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Vicpuntzero destapa interès

En el primer mig any d’obertura al públic hi han passat 1.400 visitants, que han omplert la pràctica totalitat de les sessions

El Vicpuntzero, l’ambiciós projecte de difusió turística i cultural de l’Ajuntament de Vic, que té el seu epicentre a l’església de la Pietat, sembla que desperta interès. I té el seu públic. En el primer mig any de funcionament –es va obrir oficialment al públic el 23 d’abril, dia de Sant Jordi– hi han passat al voltant de 1.400 persones. Si a aquests visitants de pagament s’hi sumen les dues jornades de portes obertes que es van organitzar abans de la inauguració, les visites que es van oferir a entitats i associacions de Vic i el públic que ha accedit a les dues grans exposicions de la nau central de l’església (dedicades al muralista Josep M. Sert i a l’escultor Josep Ricart), la xifra s’enfila fins a les més de 18.500 visites.


Les dades corroboren part de les expectatives que havia generat el projecte, en el qual fins ara s’hi han invertit 1,2 milions d’euros –bona part dels quals coberts a través d’un ajut Feder i de subvencions de la Generalitat i de la Diputació–. “L’arrencada ha estat bona; estem satisfets i la demanda ha estat molt alta”, destaca la regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, en els seus últims dies abans de deixar el càrrec. La prova de l’èxit és que de totes les visites regulars programades els dissabtes (a les 10, a les 12 i a les 5) i diumenges (a les 12), només en quatre sessions puntuals no s’ha omplert l’aforament. Fins ara aquest aforament era de 15 persones per sessió, i des de fa 15 dies, amb l’aixecament de les restriccions per la pandèmia, ha passat a ser de 20.


“Ens ve gent de Vic i comarca, però també de dins i fora del país”, recorda Roura, convençuda que l’equipament esdevé un molt bon “esquer” per captar turisme cultural, “que és el tipus de turisme que volem per a la ciutat”. Poder exhibir tot un compendi d’art romà, barroc i medieval en un mateix entorn és el gran actiu: “Qui busca aquest tipus de turisme cultural és un bon lloc per venir a aterrar”. Més enllà del turista que ve de fora, el Vicpuntzero també s’ha destapat com un excel·lent actiu “per ensenyar als mateixos conciutadans de Vic la nostra història”. Aquests mesos l’empresa LuxMundi s’ha encarregat del guiatge de les visites regulars, tot i que puntualment també n’han ofert els tècnics de l’Oficina de Turisme i els membres del Vic Informadors, que han incorporat l’accés al Vicpuntzero dins de la visita que ja ofereixen els dissabtes al centre històric.


Aquesta bona arrencada convida a l’optimisme, sobretot tractant-se d’un projecte en el qual “tot just estem a les beceroles”. Els mateixos horaris d’obertura s’aniran ajustant a la demanda. Aquest estiu, per exemple, entre el 15 de juliol i el 31 d’agost s’oferia una sessió extra els dies feiners, a les 12 del migdia, que també va tenir molt bona acollida. L’objectiu, a més, és anar presentant noves propostes puntuals. “Volem que hi vagin passant coses”, apunta Anna Pujol, la tècnica adscrita al projecte gràcies al programa d’Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) que promou el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb fons europeus. Una visita teatralitzada o rutes nocturnes podrien ser futurs incentius per captar nous visitants o animar a repetir als que ja hi han passat.


L’altre actiu de futur és el mateix desplegament del projecte. A partir del gener ha de començar la segona fase d’obres, que inclourà les excavacions arqueològiques a l’església –en concret, al tram de la primitiva capella de Sant Sadurní–, la il·luminació general de la nau, la instal·lació d’un ascensor per pujar un tram del campanar –que podria acabar reduït a un simple muntacàrregues– o l’habilitació de dos nous recorreguts aeris a l’interior del temple, amb la segona sobrecapella i la sotacoberta que permetrà passejar pel damunt de la nau central. Aquesta segona fase hauria d’estar acabada a finals del 2023. També quedarà pendent un segon mapping extern, que ajudarà a explicar la història del Temple Romà i del castell dels Montcada. “El projecte en conjunt és molt bonic i es pot anar allargant si hi ha diners i pressupost per invertir-hi”, conclou Roura, convençuda que el Vicpuntzero “pot donar molt de si”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't