Josep Pastoret feia de fuster quan va conèixer la que es convertiria en la seva dona, Yolanda Costa, filla de la coneguda Pastisseria Can Costa de Ripoll. Es va quedar sense feina i no va dubtar ni un segon a aprendre l’ofici de pastisser. Gairebé 30 anys després, acaba de rebre el diploma de Mestre Artesà Alimentari de la Generalitat, que ell considera “un reconeixement a la meva trajectòria, a banda de donar cert prestigi. Estic molt content”.
Pastoret explica que va fer l’aprenentatge a l’obrador de Ripoll i després també ho va fer a pastisseries de Barcelona com la Fusté, la Baixes, i el Forn del Cel, i va complementar la seva formació amb cursos a Lió (França), Madrid i Oviedo. Pastoret diu que malgrat venir del món de la fusteria “no em va costar massa enganxar-ho i, de fet, de seguida em va agradar molt”. Ara s’ha convertit en el segon pastisser de Can Costa a tenir el diploma de Mestre Artesà, ja que primer el va tenir el propietari de la pastisseria, Josep Costa. Pepe Pastoret, però, no dubta ni un segon a afirmar que la vida del pastisser “és molt sacrificada”. Per una banda, s’hi han de dedicar moltes hores “i t’has de llevar molt d’hora”, i, a més, “has de treballar quan tothom fa festa”. Pastoret reconeix que sense l’ajuda “de la Yolanda” no hagués estat el mateix, “sobretot pel complicat que és combinar-ho amb els fills”.
Considera que els productes artesans –com els que fa ell– actualment estan molt ben valorats, “perquè amb el munt de productes industrials que hi ha, quan en menges un d’artesanal es nota al paladar”. En el cas de Can Costa, Pastoret destaca les Moixaines com a producte estrella de l’establiment, i que molts visitants de la vila s’acaben emportant cap a casa, però també és cert que els croissants de Can Costa tenen gran fama entre els autòctons. Quin és el secret? “Doncs que són cent per cent naturals, els fem diàriament, un a un, i a mà, i això es nota, i més tenint en compte que pràcticament tothom els té congelats”, afegeix.