Li van cridar l’atenció perquè els diumenges al matí els veia molt mudats i en família, pels carrers de Vic, adreçant-se a algun lloc. Fins que el fotògraf Arnau Sidera va agafar la càmera i es va desplaçar al polígon de Mas Beuló, on hi ha l’església evangèlica que aplega bona part dels vigatans que tenen el seu origen a Ghana. Del contacte amb ells ha nascut l’exposició “Hope Glory Assemblies of God Church”, que fins al dia 28 es pot veure a Tres-e-u, la galeria de Vic especialitzada en fotografia.
L’origen del projecte és un treball de final de màster a Idep Barcelona, l’escola on Sidera completava la seva formació com a fotògraf. “Ens van proposar de fer un reportatge sobre una comunitat”, explica. Encuriosit pel moviment dels gambians, va adreçar-se al lloc on s’apleguen tots els caps de setmana: “Hi vaig treure el cap, hi havia cinc o sis persones i els vaig explicar què volia fer”. I així va ser com va iniciar la immersió en els llargs matins de celebració, que són molt més que un acte breu a l’estil de la missa catòlica. Els nens i nenes fan catequesi, tots participen de formació i debats sobre la Bíblia, i mentrestant preparen la celebració que després els aplega a tots.
Tres-e-u acull la primera mostra d’aquest fotògraf de Sant Quirze
Hi ha pregària, hi ha música i, en essència, hi ha un ritual compartit que és també una forma de trobar-se per als vigatans d’arrel ghanesa. “Es viu d’una manera molt intensa”, explica Sidera. Les seves fotografies, en blanc i negre, es divideixen en dos grans grups. Per una part, retrats en primer plànol de membres de la comunitat. “Va ser relativament senzill, a mi m’agrada el retrat i de seguida vaig veure que es posaven davant de la càmera d’una forma molt natural.” Les altres fotos recullen detalls de la celebració, o actituds que mostren “les maneres de pregar”. El fotògraf captura, sense intromissió, moments “de concentració absoluta” que el van sorprendre. En tot moment, assegura que es va sentir “molt acollit” i en les sessions va poder ser testimoni de tot el ritual, des de l’arribada fins al final que acaba menjant, “cap a les 2 o quarts de 3”.
Arnau Sidera (Sant Quirze de Besora, 1985) s’havia dedicat professionalment a recursos humans i seguretat laboral en empreses, amb la fotografia com a afició, fins que va decidir llançar-s’hi de ple. I en aquest camí es troba ara, fent a Vic la seva primera mostra individual. Després de passar per la sala Tres-e-u, anirà a Can Tija, la sala d’exposicions de Sant Quirze, on es podrà veure entre els dies 1 i 23 del mes de febrer.
{{ comment.text }}