EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Grups emergents treuen un disc amb el suport de membres de Txarango i dues cooperatives: “És un somni fet realitat”

És la primera acció d’El Refugi, un projecte per ajudar a “professionalitzar” artistes i ser un revulsiu a Osona

ACN
27/11/2022

Lourdes Casademont
Onze grups musicals d’Osona de diferents estils han tret un disc recopilatori amb el suport de membres de Txarango, Aurora Cooperativa i la cooperativa de disseny gràfic Partee de Vic. És la primera acció del projecte El Refugi, que va començar a caminar fa uns mesos amb l’objectiu d’ajudar a professionalitzar artistes locals i dinamitzar la cultura amb propostes de diferents disciplines com art i circ. Aquest dissabte s’ha presentat el projecte i també s’ha donat a conèixer el disc i una exposició d’art. L’acte s’ha fet a les antigues escoles de La Guixa, un espai recuperat que portava deu anys tancat. “És un somni fet realitat”, explica Alba Batlle, cantautora i una de les de participants al disc.

L’Alba Batlle és una cantautora que juntament amb Santi Cañari van presentar una maqueta al concurs. “Ho va fer ell en l’últim minut i últim dia” i va ser una sorpresa que no s’esperaven. Aquesta osonenca, nascuda a Granollers, explica a l’ACN que la presentació d’aquest disc sembla un final, però en realitat senten que és un principi. Valora molt positivament l’experiència, de participar al concurs d’El Refugi i subratlla que en tot moment s’han sentit acompanyats. “Jo abans estava allà sola gravant una cançó i una maqueta i t’adones de la magnitud de tot i te sents molt afalagada i afortunada”. Aquest dissabte han actuat i han presentat alguns dels temes que esperen poder incloure en un futur disc. “Ha sigut com destapar la caixa de pandora”, afirma amb un somriure.

Aquesta formació és una de les onze recollides a ‘085XX’, el nom del disc que porta el codi postal de Vic i que també simbolitza la idea de km 0. De les 35 propostes que van rebre en total, finalment s’ha treballat amb onze formacions d’estils molt diversos, des de rap, música d’autor o bandes amb més anys d’experiència. També s’ha fet una especial atenció a la paritat entre homes i dones i a llengües minoritàries. Un dels membres de la cooperativa Txarango, Joan Palà, que és músic i productor, explica que representa la riquesa cultural que hi ha a la comarca i que el projecte ha volgut donar les eines perquè cadascú mantingui la seva essència, “sense homogeneïtzar, sinó cas per cas”. Per Palà, “els serveix d’empenta per seguir el camí que ja tenien o per aquells que dubtaven i no ho veien clar però ho proven”.

El disc ja està disponible de forma gratuïta per diferents plataformes de distribució, com Youtube. El model que defensen des d’El Refugi és el de l’autogestió. Pau Puig, membre de la cooperativa Txarango, explica que ara que el grup musical ha plegat tenen projectes com aquest en marxa per poder ajudar a altres grups a “professionalitzar-se” a partir de la seva experiència i ensenyar-los a caminar per ells sols. Un treball que han impulsat juntament amb dues cooperatives més , Aurora Cooperativa i la cooperativa de disseny gràfic Partee de Vic.

En marxa la segona edició del concurs

Les bases per al nou concurs ja estan obertes i s’hi podran acollir tots aquells que vulguin participar en el pròxim disc col·lectiu. No hi ha límits d’edat ni estil i un dels requisits és que almenys un dels membres de la banda sigui d’Osona. “Sabem que hi ha molts més músics als que encara no hem arribat”, explica Puig.

La recuperació d’unes escoles en desús

El projecte té la seu principal a les antigues escoles de La Guixa, un edifici que fa més de deu anys que estava en desús i que l’Ajuntament els ha cedit l’ús. Sandra Carmona, membre de l’associació Aurora explica que ja han rehabilitat un espai expositiu i que la idea és anar recuperant-ne més a mesura que l’activitat vagi creixent. “No hi ha portes en aquest projectes, totes les disciplines són benvingudes”, subratlla.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 192 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't