EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

‘House of the Gods’ guanya una edició del Festival de Torelló que clama per l’emergència climàtica

La consellera Meritxell Serret va presidir la gala de cloenda d’una edició amb 5.150 espectadors

El 9 Nou
21/11/2022
Torelló

La pel·lícula House of the Gods, del realitzador britànic Matt Pycroft, ha estat la gran triomfadora de la 40a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, ja que ha estat premiada amb la Flor de Neu d’Or. Pycroft, que no va poder ser a Torelló perquè està a punt de ser pare per segona vegada, agraïa a través d’un vídeo gravat “el primer gran premi” que rep aquest projecte. House of the Gods recull la història d’una expedició que escala el Mont Roraima, a Veneçuela, liderada per Leo Houlding i amb la prometedora escaladora Anna Taylor per obrir noves vies. La cinta anglesa va ser una de les protagonistes de la cerimònia de lliurament de premis de dissabte al vespre, però no l’única. El clam per l’emergència climàtica, partint del país protagonista enguany a Torelló, Mongòlia, va ser present a tots els discursos.

Per celebrar les 40 edicions del festival torellonenc, a la gala de dissabte els van substituir els vídeos de resum del festival per tres números de dansa aèria a càrrec de Guillermina Brandauer i Francesc Torrent, de la companyia Vòrtexx, inspirats en la muntanya i el medi natural. Entre els tres números es van anar coneixent les cintes guanyadores. De House of the Gods el jurat en destacava que “és una història allunyada de les localitzacions icòniques i amb una forta càrrega emotiva”.

Un altre nom de la nit va ser el de Jötunn, un curtmetratge sobre caiac extrem a cascades d’Islàndia del realitzador basc Mikel Sarasola i protagonitzat pel caiaquista català Aleix Salvat, que va ser qui va pujar a l’escenari a recollir els dos premis que s’ha endut de Torelló: la Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya i el premi del públic de la secció +Xtrem d’esports de muntanya. A través d’un vídeo, Sarasola qualificava els premis d’“inesperats”, mentre que per Salvat “premis com aquests fan que puguem seguir endavant amb projectes i expedicions com Jötunn”.

El palmarès d’aquesta quarantena edició el completen pel·lícules com La liste: everything or nothing (Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya), del canadenc Eric Crosland. El muntatge mostra l’ascens i el descens en esquís en cims de 6.000 metres posant a prova tots els límits en els pendents més arriscats. Una altra Flor de Neu de Plata, al millor film de cultura de muntanya, va ser per a Yukon, un rêve blanc del francès Mathieu Le Lay. Un film on la protagonista és la cabra de muntanya i un fotògraf de fauna salvatge, Jérémie Villet, que persegueix aquesta espècie emblemàtica pels deserts blancs del Yukon, al Canadà.

La Flor de Neu de Plata al millor guió va ser per a Not alone, de la canadenca Heather Mosher, que explica la història d’una guia alpina, Sarah Hueniken, després de perdre la seva millor amiga en una allau durant un ascens en una paret de gel. Finalment, la Flor de Neu de Plata a la millor fotografia se la va endur Into the ice, de Lars Henrik Ostnefeld, que explica les dècades d’investigació per esbrinar a quina velocitat s’està fonent la capa de gel de Groenlàndia. Film que va en consonància amb el contingut dels discursos institucionals que va haver-hi durant una gala que va presidir la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret. Finalment, la italiana Across Emptiness, de Luca Albrisi, va ser distingida com la pel·lícula que millor ressalta la defensa dels espais naturals.Festa i premis al Patronat d’Estudis Osonencs
Vic “Aproximació a la circulació de béns en la primera edat de ferro (s. VIII-VI ANE): El cas de les conques fluvials del Llobregat – Cardener i el Mig Ter”. És el títol del treball guanyador del 35è Premi Plana de Vic que convoca el Patronat d’Estudis Osonencs.

L’autor és l’arqueòleg terrassenc Biel Soriano. En aquest treball de fi de màster ha estudiat la tipologia de les importacions fenícies que, en aquesta etapa, van arribar per la Mediterrània fins a la Catalunya Central, i els matisos que hi va haver en les diferents conques fluvials internes. Per la seva banda, Aurora Pujol, alumna de l’institut Jaume Callís de Vic, va obtenir el 10è Premi Plana de Vic Jove, pel seu treball de recerca titulat “Matemàtiques i astronomia: Desenvolupament d’una simulació per calcular l’hora i el lloc de la sortida i la posta de sol en un perfil topogràfic local”, que va ser tutoritzat pel professor de matemàtiques Lluís Riboldi. L’acte de lliurament va tenir lloc dissabte al vespre al Temple Romà, en el marc de la 50a Festa Anual, durant la qual també es va donar a conèixer el Membre de Mèrit 2022, que es lliurarà al Grup de Naturalistes d’Osona, en l’any del seu 20è aniversari. L’acte va estar amenitzat amb una conferència de Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 101 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't