El Contrapàs Llarg de Sant Vicenç, El Divino, d’origen medieval, va restar en l’oblit durant dècades, pràcticament tot el segle XX. Ara fa 30 anys es va recuperar després que Sebastià Bardolet, que ha dirigit el cor d’homes que l’interpreten en la majoria d’ocasions, va conèixer la peça en sentir-la cantar al germà Odiló quan feia d’escolà a Montserrat. El germà li’n va explicar l’origen i va fer la connexió amb la Vall del Ges. Era el maig de 1991 en què es van fer diverses versions de la dansa i dos anys després, el 1993, es començava a representar el dissabte de Rams de forma ininterrompuda fins fa un any.
Aquest dissabte, per segon cop consecutiu a causa de la pandèmia, el contrapàs, que també té la particularitat que té lletra, vinculada amb la Passió, no s’interpretarà a Sant Vicenç. Maria Rodríguez, presidenta de l’Agrupació Cultural, explica que malgrat això han fet una proposta d’activitats per mantenir “el caliu” i evitar que la tradició que ha reviscut des de fa tres dècades no pugui quedar en l’oblit. Per això, han fet un documental que es pot veure a YouTube i una proposta d’activitats per a totes les edats durant tres setmanes. Des del cap de setmana passat al balcó de l’ajuntament hi ha unes pancartes amb una imatge del Divino per recordar que aquest any i el passat no s’ha pogut fer però que tenen la confiança que el 2022 es podrà tornar a ballar a la plaça de l’Església. Dissabte al vespre a l’hora en què s’hauria d’interpretar sonarà pels altaveus del poble la música. També durant les dues properes setmanes encara es podran veure les exposicions retrospectives al casal dels avis i al bar del Casal. A més, com que els Amics del Contrapàs Llarg no podran fer les activitats amb els alumnes de l’escola han editat un conte i material virtual amb jocs i passatemps sobre el Divino, com sopes de lletres o puzles.
Segons Rodríguez, també tenen la mirada posada en el relleu. El 2019 ja es van incorporar balladors joves, fruit de les sessions que fan a l’escola Lloriana, però també plantegen començar a treballar en un canvi generacional en l’organització per garantir-ne la continuïtat.
{{ comment.text }}