La Tralla, la històrica llibreria de Vic amb 37 anys de trajectòria, viu un moment de canvi. Imma Bellafont, al capdavant de l’establiment des de la seva creació, s’ha jubilat i ha passat el testimoni a Oriol Roig, que la setmana passada va posar-se darrere el taulell després d’haver formalitzat el traspàs. El nou llibreter té 25 anys, està acabant el grau d’Història a la Universitat de Girona, i és fill de l’enginyer i escriptor Xavier Roig. Vinculat al Moianès i a Vic, ha estat membre de la colla castellera dels Sagals d’Osona.
Imma Bellafont, que ha avançat la seva jubilació uns mesos per motius de salut, es mostra convençuda que aquest relleu és “garantia de continuïtat”. Després que la crisi l’hagués obligat a tancar la secció de papereria al carrer de la Riera i d’haver traspassat l’establiment que havia obert a Ripoll, havia dedicat els últims mesos a “sanejar” la societat, segons ha explicat a EL 9 NOU. “El que m’hauria sabut molt de greu és que La Tralla es tanqués”, explica la veterana llibretera. “Per al relleu, no hi podia haver ningú millor, un jove d’un gran nivell cultural i, sobretot, que llegeix”.
D’ara en endavant, Oriol Roig es proposa continuar amb un dels senyals d’identitat que ha caracteritzat La Tralla: “Això no és només una botiga de llibres, sinó un centre cultural”, afirma. Per això està disposat a acollir “tot allò que estigui relacionat amb el món del llibre” i la història de l’establiment pot jugar a favor del futur “‘perquè aquesta és una llibreria de fons, tenim bona part d’allò que ens poden demanar”. Però no descarta canvis, tampoc: “Tots els negocis en necessiten, hem de veure què falta i què és el que podem oferir”. En un moment en què els tancaments de llibreries són a l’ordre del dia, Oriol Roig diferencia la situació de Barcelona, “on hi ha les grans plataformes com FNAC”, de les ciutats mitjanes com Vic, on La Tralla és encara “la llibreria de referència”. Les noves tecnologies i les xarxes socials són també en el seu punt de mira.
Aquell Sant Jordi de 1976.
La Tralla va néixer el dia de Sant Jordi de 1976 com a resultat de la iniciativa d’un grup de vigatans propers a posicions nacionalistes i d’esquerres. Aquest origen ha marcat la trajectòria d’un establiment que ha estat més que una llibreria. Imma Bellafont, que n’ha estat fins ara la propietària, s’hi va incorporar poc després de la fundació, assumint plenament la filosofia de normalitzar la cultura catalana i difondre una producció editorial en la llengua pròpia que començava a créixer. En els primers anys, La Tralla també va ser galeria d’art, l’únic lloc de la ciutat on s’exposava art d’avantguarda, fins que aquest va començar a penetrar en altres espais. L’any 1987 va adquirir una botiga adjacent, on va instal·lar la secció de papereria, tancada l’any passat.
La Tralla ha obtingut diversos premis al llarg de la seva trajectòria, com el premi Librero del Año 2001 o el premi a la Promoció del Llibre de la Generalitat, l’any 1994. Imma Bellafont també va ocupar la presidència del Gremi de Llibreters de Catalunya entre els anys 2006 i 2010.
{{ comment.text }}