El tradicional arbre que s’ha convertit en una icona del Nadal ja torna a presidir la plaça Major de Vic. Aquest matí l’estan instal·lant els operaris, coincidint amb una roda de premsa que faran al migdia l’alcaldessa, els regidors de Serveis i Manteniment i Promoció econòmica, Comerç i Ocupació i representants de Vic Comerç i del carrer de la Riera per presentar la campanya de Nadal d’aquest any atípic a causa de la pandèmia.
Tal com explicava EL 9 NOU de divendres, en el cas de les cavalcades de Reis Vic i Manlleu ja n’han dissenyat de mínims, amb recorreguts més grans perquè la gent els pugui veure des de casa i primi l’austeritat i la distància.
A Vic, on s’exhibeix una de les cavalcades més històriques i lluïdes del país, ja tenen pràcticament enllestida l’alternativa, que té com a prioritat minimitzar la mobilitat dels veïns. La comitiva es reduirà dràsticament. De les 800 persones que la conformen es passarà a una trentena d’acompanyants, entre els quals personatges emblemàtics com el patge Berenguer, la patgessa Dolça o l’Astròleg. Per contra, la cavalcada multiplicarà el recorregut. Dels tres quilòmetres habituals a una vintena. “L’estem acabant de perfilar, però la intenció és arribar als 14 barris de la ciutat i a la Guixa”, ha avançat Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis. L’objectiu, “que tothom que pugui la vegi des del balcó o el portal de casa”. Per a molts barris serà la primera vegada que veuran passar per davant de casa la comitiva reial. En canvi, està descartada completament l’arribada a la plaça Major. La durada aproximada es farà coincidir amb la tradicional, de 6 a 9 del vespre, fet que obligarà a imprimir més ritme a la rua. Una de les apostes serà la retransmissió televisiva, a través de les càmeres d’EL 9 TV, i per internet. “Volem posar-hi totes les expectatives, en aquesta retransmissió, pensant en la població en general però també en la de risc”, apunta Castells. De fet, serà l’única de veure la recepció de Ses Majestats dins de l’Ajuntament, per exemple. També es farà campanya per incentivar que les famílies preparin fanalets per il·luminar el trajecte dels Reis, tenint en compte que enguany no hi haurà les icòniques teieres.
L’Ajuntament de Manlleu també té molt avançats el disseny i els preparatius de la cavalcada. “Ja al juliol vam decidir que no l’anul·laríem, però igualment sí que calia transformar-la”, diu Núria Martínez, regidora de Participació Ciutadana. És per això que el 5 de gener Ses Majestats s’enfilaran novament a les seves carrosses i es passejaran per la ciutat, però amb un seguici que comptarà amb 30 o 40 patges en lloc dels més de 100 d’edicions passades, i seguint un recorregut més llarg, la qual cosa incrementarà la durada de la cavalcada fins a quatre hores. Amb aquest canvi, l’objectiu és recórrer carrers de tots els barris de Manlleu –en alguns passant-hi dues vegades– i, així, que només hagin de sortir de casa els veïns sense possibilitat de veure els Reis a través de les finestres i balcons. La mateixa intenció d’evitar aglomeracions també explica que s’hagi optat per suspendre l’espectacle final a la plaça Fra Bernadí, mentre que el campament reial oferirà una proposta renovada. “La previsió és que duri tres tardes, les del 2 al 4 de gener, i com que els nens i nenes no podran fer fanalets ni tocar res, constarà d’un laberint amb vuit escenes diferents de la vida de Ses Majestats, des del carboner o la carmelera fins als camells i l’estrella”, detalla Martínez. En aquest cas per accedir-hi caldrà cita prèvia i es restringirà l’entrada a infants menors de 10 anys. La regidora també subratlla que és possible que, com ara, hi hagi famílies confinades a causa de la pandèmia, de manera que el recorregut per aquest mateix laberint i els seus espectacles es podran veure a través de YouTube. Pel que fa a la cavalcada, Ràdio Manlleu la retransmetrà en directe.
{{ comment.text }}