Una recepta de Centelles, en aquest cas presentada per Esther Vendrell, es va endur el primer premi del 34è Concurs de Ratafies Casolanes de Santa Coloma de Farners, el més antic i de més renom dels que es convoquen al país, una mena de campionat català de l’especialitat. El concurs va tenir lloc el cap de setmana passat, en el marc de la Festa de la Ratafia, organitzada per l’Ajuntament i la Confraria de la Ratafia de la capital de la Selva.
Al concurs d’enguany hi van prendre part 212 participants. Un èxit. Entre ells, un equip de ratafiaires de Centelles, format per Esther Vendrell, Jaume Guinovart, Montse Vilamajor i Joan Mas, en van presentar tres. Després de superar un exigent procés selectiu, 10 ratafies van passar a la gran final, dues de les quals de Centelles. La final es va celebrar sota la Vela de la Ratafia, amb un sopar al qual van assistir unes 600 persones, i amb un jurat de renom, format per Josep Roca (sommelier del Celler de Can Roca), Astrid van Ginkel (farmacèutica i biòloga), Empar Moliner (periodista), Carme Picas (cuinera del Ginjoler) i Xavier Codina (Ratafia Russet). Després del sopar es va donar a conèixer el nom dels guanyadors. Esther Vendrell es va endur el primer premi (Garrafa d’or), seguida de Dolors Plana, de Sarrià de Ter (Garrafa de plata), i Anna Mateo, d’Amer, tercera posició (Garrafa de bronze). La segona recepta centellenca de la final, de Jaume Guinovart, va quedar cinquena. Era la primera vegada que algú de fora de la província de Girona guanyava el concurs. Aquesta era la tercera vegada que l’equip centellenc presentava receptes al concurs; i l’any passat ja en van colar una a la final. Tots quatre ja fa cinc o sis anys que elaboren ratafia casolana i la venen a través de l’agrobotiga de Joan Mas.