EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La música tradicional, a l’aula

Arrenca l’Aula de Tona. Música Tradicional i Popular, amb una vintena d’alumnes de quatre especialitats musicals


18/05/2021
Tona

L’Aula de Tona. Música Tradicional i Popular ja batega. Flabiols, gralles, violins i acordions ressonen des d’aquest mes de maig dins les aules del flamant Espai Muriel Casals. Són els quatre tallers que s’han posat en marxa en un primer trimestre pilot. Les sinergies entre la Colla de Diables de Tona, l’Ajuntament i el CAT Centre Artesà Tradicionarius ho han fet possible.
Si hi ha un culpable, d’encendre la metxa, és Lluís Marmi, flabiolaire i consumat activista de cultura popular des de Tradillibreria, amb seu a Tona des del 2009. “És ell qui detecta aquesta necessitat a la comarca i es posa en contacte amb nosaltres”, apunta Quim Soler, gerent de Tradicionarius, l’entitat que ha assumit la coordinació pedagògica dels tallers. Abans, Marmi ja havia teixit dues sòlides complicitats: amb la Colla de Diables de Tona –que d’això d’encendre metxes també en saben– i el mateix Ajuntament, que es va prestar a cedir-los l’espai. “Poder disposar d’un equipament com el Muriel Casals ha estat clau, perquè ens dona moltes opcions per assajar tant a dins com a fora, i amb grups més o menys grans”, apunta Marmi. L’aula s’estructura en format de tallers setmanals, amb cicles trimestrals de 10 sessions.
El Centre Artesà Tradicionarius, amb seu a Barcelona, organitza aquest tipus de formació “tallerista” des de 1993. Es tracta d’un model de formació que prioritza la pràctica, sovint des del treball en grup. Els quatre tallers han arrencat amb una vintena d’alumnes, superant el mínim que s’havien marcat els impulsors per posar-ho en marxa. El perfil “és més variat del que ens imaginàvem”, apunta Soler. Des de grups més homogenis a les aules de violí i gralla, fins a practicants de totes les edats a les de flabiol i acordió.
Com a professorat, l’aula compta amb quatre noms propis dins el sector, els de Coloma Bertran (violí), Marc del Pino (acordió diatònic), Enric Montsant (gralla) i Pau Benítez (flabiol i tamborino).
“Era important que la roda comencés a girar, i ho hem aconseguit”, es feliciten Soler i Marmi, que han volgut donar a aquest primer trimestre un caràcter “pilot”. De cara a la tardor, l’aula ja funcionarà “dins dels trimestres naturals”. De moment es continuaran oferint amb aquests quatre instruments, però si es detectés alguna demanda específica se’n podria incorporar algun més.
“Per nosaltres aquest és, també, un projecte de poble”, assegura Marc Arumí, cap de colla dels diables de Tona, entitat que va reprendre l’activitat ara fa tres anys. Un projecte municipal, però, que no renuncia a una vocació “comarcal i supracomarcal, si cal”, destaca Soler, tot i reconèixer que l’objectiu, ara mateix, és “anar eixamplant l’oferta i consolidant el projecte”. La proposta, que aspira a autofinançar-se, arrenca de forma independent de l’escola de música de Tona, “però en un futur es poden establir connexions”, avança Soler.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't