La QUAM torna rejovenida i en contacte amb l’entorn natural. Des d’aquest dilluns fins divendres, una quinzena de nens i nenes d’entre 8 i 12 anys participaran en la trobada artística que, des de fa tres anys, no es convoca en el seu format per a adults. La cita serà al mas Can Pic de Taradell, on els participants i artistes de diferents àmbits conviuran durant cinc dies i aprendran a crear junts amb el llenguatge de l’art contemporani. “Recuperem la que va ser la idea original de la QUAM des dels seus inicis fins l’any 2007, una estada a la natura i la convivència d’artistes i alumnes”, explica Maite Palomo, gerent de l’ACVic, Centre d’Arts Contemporànies, que és qui lidera el projecte.
“El refugi de les idees” és el lema de la QUAM Jove. Refugi físic i refugi del pensament. Cada dia hi haurà un creador diferent per acompanyar el treball: Alícia Casadesús des del land art –la intervenció artística en la natura–, David Oliva des de l’arquitectura, Arnau Musach des del so i Núria H des de la performance i les arts visuals. “Totes les activitats estan plantejades des del joc”, explica Bruna Dinarès, que coordinarà la QUAM Jove. Al matí es treballarà amb el convidat, i les tardes es destinaran a fer una creació col·lectiva que es presenti el darrer dia, tot i que el procés mateix de creació acaba essent més important que l’objecte concret que en surt, que pot ser “des d’una performance fins a una videocreació o una cabana”. L’edat dels participants s’ha escollit pensant que “puguin compartir coses entre ells”. El nombre d’alumnes s’ha limitat a una quinzena per poder treballar bé amb tots.
Una activitat amb més de 40 anys d’història
La QUAM actual té les seves arrels en la Quinzena d’Art de Montesquiu –d’on prové l’acrònim–, iniciada l’any 1978. Inicialment, consistia en unes jornades de convivència i creació entre artistes en aquest indret, promoguda per gent procedent del disseny gràfic i la pintura i que comptava amb el suport de la Diputació de Barcelona. A partir de 1992 va ser H, Associació per a les Arts Contemporànies qui en va recollir el testimoni i més endavant la QUAM es va passar a fer a Vic, amb l’Escola d’Art com a epicentre.
La darrera edició va tenir lloc l’any 2016, amb el tema de l’art en contextos socials i comunitaris, i l’exemple concret de les antigues Adoberies de Vic. A la QUAM es van treballar propostes per recuperar-les, des del punt de vista de la implicació social.
{{ comment.text }}