Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

Les excavacions arqueològiques d’Aiguafreda de Dalt potencien el turisme

Al novembre es tornen a reobrir les excavacions arqueològiques d’Aiguafreda de Dalt per esbrinar més sobre els usos dels edificis d’edat tardo-antiga i els jaciments arqueològics. Les excavacions tenen com a objectiu l’obertura de nous itineraris turístics, culturals i esportius.

El 9 Nou
05/10/2015

Aiguafreda de Dalt compta amb un conjunt monumental on es troba l’església actual i una de més antiga, la cova-cripta del S. VI – VIII dC.

El 1998 es van celebrar els mil cent anys d’Aiguafreda de Dalt des del primer document escrit el 898. Des d’aquell moment es marcà la frontera entre el que havia sigut abans, una resta apreciada, i el que és ara, un lloc amb interessos patrimonials i arquitectònics.

Aiguafreda de Dalt continua sent un lloc d’interès natural, patrimonial, religiós, cultural i de sociabilitat. Per aquest motiu, s’ha decidit prendre mesures per fer un canvi qualitatiu.

Projecte

Les primeres iniciatives van ser un fracàs per raons pressupostàries, polítiques i per canvis de govern del municipi. El 2013 l’Ajuntament de Sant Martí de Centelles es posà en contacte amb l’historiador i tècnic del Patrimoni d’Aiguafreda, Jaume Oliver, per començar i dinamitzar el projecte turístic i cultural.

Abans d’iniciar el projecte s’havia de definir les funcions de cada part i conèixer molt bé l’entorn, que estava molt descuidat. Després de fer una exploració exhaustiva es va arribar a un acord entre l’ajuntament i la Parròquia i el Bisbat de Vic, els propietaris, perquè el projecte quedés regulat legalment.

El projecte es basa en uns estudis geotècnics, arqueològics, arquitectònics, de perimetria 3D, entre d’altres, i estableix el pla d’usos que tindrà el conjunt monumental.
En un principi es preveia que l’estudi del conjunt monumental durés dos anys, però es van trobar restes òssies i van fer una excavació d’urgència i des de llavors han trigat tres anys més. Actualment és un projecte de recerca arqueològica on es troben jaciments d’usos funeraris del segle V i IX.

Segons els estudis, hi ha dos tipus d’enterraments, els enterraments amb prestigi, on els individus estan enterrats amb tombes excavades a la roca i al costat de la paret com si fos un altar, i els que no tenen un prestigi estan enterrats a terra, amb menys esforç.

Aquest estiu s’han trobat restes d’un edifici d’època tardo-antiga de finals de l’imperi romà, tot i que encara no se sap l’ús exacte que se li donava, es creu que era un abocador i passà a ser d’ús funerari. Aquest ús dóna prestigi al lloc, perquè és el que entronca el 898 amb la consagració de la parròquia.

Arran de les excavacions es va presentar el projecte de recerca arqueològica al Departament de Cultura de la Generalitat per 4 anys, fins el 2017.

Turisme

El conjunt monumental està pensat per a establir un itinerari perimetral al seu voltant amb vistes panoràmiques cap a dins i cap enfora del paisatge, on a més es troben informacions i senyalitzacions In Situ. És a dir, que sense necessitat d’entrar a l’edifici es pugui conèixer la zona.

La idea del projecte és que en un curt termini, hi puguin haver rutes turístiques gratuïtes autoguiades amb un fulletó. Per altra banda, a qui no li interessi prou el patrimoni té un altre itinerari com és un circuit esportiu d’orientació, que ja es disposa de 3 o 4 pistes en funcionament pels voltants.

L’any passat es va inaugurar el circuit esportiu d’orientació amb la presència d’unes 2.000 persones i 700 plànols venuts a l’oficina de turisme. Un cop l’any, en motiu de la Festa Major, es fa una cursa en aquest circuit que puntua pels Campionats de Catalunya en el circuit d’orientació.

En quant a les restes òssies, l’Ajuntament té pensat fer un museu del jaciment arqueològic per completar la visita al poble.

Aquestes activitats són una de les vies per potenciar el turisme d’Aiguafreda, fent que no només vingui gent del voltant sinó de tot arreu. Amb el pas del temps es vol que sigui un motiu per anar al conjunt monumental i al Parc Natural del Montseny des del poble aiguafredenc.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 875 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't