EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les obres de les adoberies deixen al descobert les restes de la ciutat antiga de Vic

El novembre passat, una primera prospecció va descobrir fragments de la muralla més antiga de Vic, entre d’altres troballes, i ara una nova intervenció arqueològica revela encara més restes

Una ciutat com Vic està feta de capes que es van sobreposant unes a les altres. Obrir el subsòl del centre històric en qualsevol punt suposa posar-les al descobert. I això és el que està passant al punt on comencen les Adoberies de Vic. El novembre passat, una primera prospecció va descobrir fragments de la muralla més antiga de Vic, entre d’altres troballes, i ara una nova intervenció arqueològica revela encara més restes. Els antics nivells de paviment del carrer, i una clota per als treballs d’adob de la pell que s’havia construït aprofitant una volta del pont romànic.

Que el pont de Queralt tenia una part amagada era ben sabut i es pot deduir mirant-lo a simple vista. Una arcada de l’estructura del segle XI havia quedat coberta al construir l’actual rambla del Bisbat i elevar el nivell del paviment. La base d’aquesta arcada ha sortit, i no només això, sinó una clota –un pou on s’adobaven les pells artesanalment– que es va construir quan aquesta arcada va quedar sota el carrer. No és estrany que hi fos: antigament, aquí s’hi aixecava l’adoberia anomenada del Cap del Pont, que es va endur el cop de riu de l’any 1863 i que ja no es va tornar a reconstruir. “Era un edifici que es recolzava directament sobre el pont”, explica Eduard Piriz, l’arqueòleg i arquitecte tècnic responsable de l’excavació. A la superfície han aparegut paviments de pedra que es podrien datar al voltant del segle XVII i que correspondrien a l’antic nivell del carrer.

Mentrestant, i a tocar de l’excavació, estan a punt de començar les obres de rehabilitació de les dues primeres adoberies –en realitat, tres edificis– que són de propietat municipal, després d’una primera fase d’actuació per netejar l’espai interior i consolidar-les. El pressupost per a aquest projecte és de 2,2 milions d’euros, està en procés de licitació, “i es preveu un any i mig de durada”, explica Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme. D’aquesta quantitat, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana n’aporta 1,5 milions, mentre que la resta vindrà de fons municipals.

Les restes arqueològiques que ara s’han trobat es documentaran i tornaran a quedar soterrades. Just en el límit de l’excavació està previst que el proper mes de juliol comencin les obres de rehabilitació de la rambla del Bisbat, que s’allargaran fins als volts de Nadal, “a temps perquè hi pugui passar la cavalcada de Reis”, diu Palmero. I seguidament, està prevista l’actuació a la rambla dels Montcada fins al Portalet, l’única part que faltarà per completar tot el perímetre de les antigues muralles de la ciutat, consolidant així una extensa illa de vianants.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 166 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't